Ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj otvoreno: “Milorad Dodik perfidno i zlonamjerno koristi određene navode iz govora koji sam pročitao pred Vijećem sigurnosti”

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj oglasio se povodom izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Dodik perfidno i zlonamjerno koristi određene navode iz govora koji sam pročitao pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija i to koristi za dnevno političke svrhe. Dodik je rekao da je istina sve ono što sam rekao o Christianu Schmitdu.

Postoje suštinski važne razlike između stavova koje sam pročitao u New Yorku i onoga što radi Dodik i njegova politika kada je u pitanju visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a posebno Schmitd”, navodi Alkalaj.

Kako ističe, sve probosanske politike pa i ona koju on predstavlja, uvijek su podržavale, i danas bez rezerve podržavaju instituciju visokog predstavnika u BiH.

“Za razliku od toga, Milorad Dodik i njegova politika otvoreno ruše instituciju visokog predstavnika u BiH, kao i personalno Schmitda, kojeg je vrijeđao na razne načine.

U mom obraćanju pred Vijećem sigurnosrti iznesene su ocjene određenih dijelova Odluke visokog predstavnika u BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Moja izjava nije usmjerena protiv ličnosti gospodina Schmitda, nego je u izjavi ukazano na određene činjenice koje su u suprotnosti sa demokratskim vrijednostima liberalnog svijeta”, naglasio je Alkalaj.

Prema njegovim riječima, Dodik ne pripada tim vrijednostima, nego ih ruši i pokušava zaustaviti demokratizaciju BiH.

Podsjeća da je Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama iznad domaćih zakona i njome se garantiraju svakom čovjeku ista prava bez obzira na vjeru, rasu, etničku pripadnost itd.

“Evropski sud je presudio da su Jevreji, Romi i drugi narodi diskriminirani u BiH, kao i Bošnjaci, Srbi i Hrvati u određenim slučajevima.

Mi imamo pravo da to propitujemo i tražimo od viskog predstavnika u BiH kao i naših saveznika, Amerike, Velike Britanije i EU da nam pomognu da uklonimo te diskriminacije.

Apsolutna većina građana u BiH želi punopravno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, dok je Dodik otvoreno protiv NATO-a a sve više protiv Evropske unije”, zaključio je Alkalaj – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.