Ambasador SAD Michael Murphy nedvosmisleno i vrlo jasno upozorio Dragana Čovića da se izbori moraju održati

Ambasador SAD Michael Murphy danas je održao sastanak sa predsjedavajućim Doma naroda BiH i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Ambasador Murphy Čoviću je skrenuo pažnju na ustavnu odgovornost koju snose svi lideri BiH da osiguraju pravovremene i transparentne izbore.

Pozvao je HDZ BiH da podrži zakone o sukobu interesa i druge zakone neophodne za borbu protiv korupcije i unapređenje euroatlantskih integracija BiH, saopćeno je iz Ambasade SAD.

“Ambasador Murphy je naglasio da građani BiH zaslužuju funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vlast na svim nivoima i u kojoj sve strane učestvuju u dobroj vjeri”, saopćeno je na Twitteru Ambasade SAD u BiH.

No, iz saopćenja HDZ BiH iščitavaju se drugačije poruke. Kako su naveli pitanje reforme Izbornog zakona je ostalo otvoreno političko pitanje, unatoč naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom.

“Predsjednik Čović potvrdio je stav koji je jasan i artikuliran u potpunosti.

U ovome trenutku ne postoje uvjeti za održavanje izbora u BiH kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnoj i državnoj razini.

Takvo što može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sustava na svim razinama”, naveli su iz HDZ BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.