Ambasador SAD u BiH Eric Nelson na debati sa Senadom Hadžifejezovićem ohrabruje: “Pružamo podršku nezavisnom medijskom sektoru”

Američka vlada podržava nezavisne medije u BiH direktnom podrškom nezavisnom visokokvalitetnom novinarstvu, zasnovanom na činjenicama – izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson tokom online diskusije o slobodi medija u BiH #PustiPričuDaŽivi.

Diskusiju je putem Zoom platforme organizirao Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP).

Nelson je u uvodnom obraćanju naglasio važnost slobode medija i takvih programa, te posvećenost novinara u borbi protiv pritisaka koji umanjuju slobodu medija u BiH.

Vlada SAD je, kako je rekao, posvećena da pomogne, ali ta pomoć nije beskonačna i neće vječno trajati.

– Mi možemo samo pružati podršku, a odgovornost je ključnih institucija i medijskih kuća da preuzmu inicijativu da bi se garantovala sloboda medija u BiH. Čak uz našu podršku vidimo izazove s kojima se suočavaju novinari i medijske kuće u nastojanjima da objavljuju vijesti – dodao je Nelson.

U izvještaju za 2020. Reportera bez granica, po njegovim riječima, BiH je bila na 58. mjestu od 180 zemalja kada je riječ o slobodi medija, što je jedan od najslabijih rezultata u Evropi. Jasno je, dodao je Nelson, da negativna politička klima i loša ekonomska situacija utiču na cijelo društvo, pa i na slobodu medija, izražavanja i sve druge slobode.

– Cenzura, neadekvatna zaštita novinara, politički i finansijski pritisci obezvrijeđuju medijske kuće i obesrabruju ih u nastojanjima da istražuju korupciju. Neke medijske kuće naglašavaju nacionalističku retoriku što rezultira većim stepenom govora mržnje, manjim stepenom profesionalnosti i reduciranim etičkim standardima – rekao je Nelson.

Situacija će, kako je dodao, vjerovatno ostati ista ukoliko javnost zajedno sa novinarima ne izvrši pritisak na političke aktere i vladine institucije da se unaprijedi pravni okvir i da se poveća podrška nezavisnom medijskim sektoru.

Učesnici debate čiji je moderator bio urednik i novinar Senad Hadžifejzović razgovarali su o temama koje opterećuju medijsku zajednicu, kao i o prijedlozima za rješavanje nekih od izazova u osvarivanju medijskih sloboda u BiH.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.