in ,

Ambasador SAD u BiH razočarao Dragana Čovića: “Promjena Ustava je neophodna”!

Nelsin je kazao da službeni Washington s posebnom pažnjom prati situaciju u BiH

Ilustracija

Lider HDZ-a, Dragan Čović, smatra da se mogu dogovoriti promjene Izbornog zakona bez da se prethodno promijene neke odredbe Ustava BiH.

Pravni eksperti tvrde da svi zakoni moraju biti usklađeni s ustavom i da se ne mogu odrebama nižih pravnih akata, kao što je Izborni zakon, mijenjati odredbe najvišeg pravnog akta – Ustava BiH.

“Cilj je da konstitutivni narodi mogu birati svoje legitimne predstavnike”, kazao je Čović dodajući kako je uvjeren da se to može postići i bez izmjena ustava.

No, američki ambasador u BiH, Eric Nelson, gostujući u emisiji „Izvan okvira“ sarajevske N1 televizije, kazao je da je “promjena Ustava neophodna” i da će “možda biti iznenađenja o tome koje će se opcije razmatrati“.

“Rješenja za probleme u BiH moraju doći iz konsenzusa, kompromisa i dijaloga. Također, moramo podržavati osnove BiH, a to je Dayton. BiH je jedna država, sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, rekao je ambasador Nelson.

On je kazao da službeni Washington s posebnom pažnjom prati situaciju u BiH s naglaskom na reforme koje se trenutno nalaze na stolu naglasivši kao najvažnije reformu Izbornog zakona te ekonomske reforme.

Upitan je li na vidiku dugo očekivana reforma Izbornog zakona, Nelson je kazao da je svjestan da je reforma izbornog zakonodavstva jako teško pitanje.

“Presuda u slučaju Sejdić-Finci pred nama je već 12 godina i ne vidi se napredak. Druge odluke sudova identificirale su nedostatke bh. Ustava. Ti problemi moraju se riješiti i jer su dio 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije“, rekao je Nelson.

Prvi čovjek američke administracije u BiH kazao je da svi ti problemi trebaju biti riješeni kroz mehanizme koji su definirani Ustavom BiH.

“Jako je važno da se vode politički razgovori o tome koje su opcije za stolom. Vrlo se brzo ti politički razgovori moraju proširiti i na opoziciju. Sve te promjene nalažu aktivnost Parlamenta. Promjena Ustava je neophodna, možda će biti iznenađenja o tome koje će se opcije razmatrati“, kazao je Nelson.

Nelson je izrazio nadu da je napredak moguć ove godine.

“SAD vidi veliku šansu u pozivu Evropske unije Bosni i Hercegovini. Zajedno smo s našim partnerima da osvijetlimo put koji će zahtijevati BiH.promjene i svrsishodne reforme u vladavini zakona, izbornoj reformi i mnogim drugim izazovima s kojima se BiH suočava“, kazao je Nelson.

Ramić, Ingram

Institut za istraživanje genocida Kanada podržava novi prijedlog za nasljednika Valentina Inzka: “Justinu Trudeau smo izrazili zabrinutost zbog Christiana Schmidta!”

Skandalozne tvrdnje Milorada Dodika: Jedan od EU zvaničnika me u Predsjedništvu BiH pitao možemo li se mi u BiH u miru razići