Ambasadori Vijeća za provedbu mira uputili vrlo otvorenu reakciju zabrinutosti vlastima u RS

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate.

“Upravni odbor PIC-a osuđuje fizičke napade na novinare i predstavnike civilnog društva do kojih je došlo 18. marta u Banja Luci i očekuje od svih u Republici Srpskoj, uključujući i najviše zvaničnike, da se suzdrže od štetnih i opasnih komentara koji doprinose stvaranju atmosfere straha među novinarima i aktivistima.

Ponovna kriminalizacija klevete i uvrede dala bi organima vlasti Republike Srpske prekomjerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja medija, civilnog društva i građana koji žive u u Republici Srpskoj.

Upravni odbor PIC-a apelira na vlasti Republike Srpske da prestanu s aktivnostima kojima se ušutkuju nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu, te očekuje povlačenje nacrta zakona sa dnevnog reda Narodne skupštine RS”, navodi se iz PIC-a.

Najavljeno usvajanje zakona Republike Srpske o nevladinim organizacijama, ističu, predstavljalo bi dodatni korak unazad, čime bi se stigmatizirali nezavisni glasovi u RS i ugrozili demokratski procesi.

“Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namjerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS.

Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma”, poručuju iz PIC-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.