Ambasadorica Njemačke u UN-u tokom sjednice o Srebrenici sa snažnim porukama: “Ovim čuvamo sjećanje na žrtve genocida, rezolucija nije usmjerena prema Srbiji”

Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, kao uvodničar se obratila ambasadorica Njemačke pri UN-u Antje Leendertse. Na samom početku obraćanja Leendertse je potvrdila da je jedan od razloga uspostavljanja UN-a kao organizacije “odgovor na nacističke zločine u Drugom svjetskom ratu”, te je podsjetila da se mora čuvati sjećanje kako se slični zločini ne bi ponovili.

“Privilegija mi je da predstavim nacrt rezolucije u ime Njemačke, Ruande i međuregionalne grupe 17 država. Prije gotovo 30 godina, 8732 bosanskih muslimana je sistemski likvidirano u Srebrenici. Ubijanja su počela 11. jula i trajala su nekoliko dana.

Srebrenica je proglašena UN-ovom sigurnom zonom rezolucijom 819 UN Vijeća sigurnosti, ali to nije spriječilo počinjenje genocida u ovom gradu Naša inicijativa je da se oda počast žrtvama i preživjelim koji još imaju posljedice zbog ovog zločina. Pored genocida u Ruandi, genocid u Srebrenici je također presuđen međunarodnim sudovima”, rekla je ambasadorica Njemačke.

Navela je i da rezolucija sadrži formulacije protiv negiranja i veličanja ratnih zločinaca koji su počinili genocid u Srebrenici.

Spomenula je i reakcije Srbije, Rusije i Kine, koji su često kritikovali ovu rezoluciju.

“Lažne optužbe protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici su se često spominjale i želim da razjasnim – ova rezolucija nije usmjerena prema nekome. Ne prema Srbiji, koja je cijenjena članica UN-a, već samo prema počiniteljima genocida u Srebrenici”, rekla je Leendertse – prenosi Klix.ba.

Spomenula je i Crnu Goru, rekavši kako “njeni amandmani pojašnjavjau da se “krivica ne može pripisati niti jednom kolektivnom, već individualnom identitetu”.

“Mi žalimo za svim žrtvama jednako. Veliko je postignuće što počinioci genocida mogu biti izvedeni pred lice pravde. Nadamo se da će UN podržati sjećanje na genocid kojeg su priznali njeni sudovi i institucije.

Koju ćemo poruku poslati narednim genercijama ako ne čuvamo sjećamo na žrtve i ne razmišljamo o pravnim činjenicama? Nadam se podršci predstavnika svih država”, rekla je Antje Leendertse.

Podsjetimo, nakon obraćanja Leendertse očekuje se govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te stalnog predstavnika Crne Gore u UN-u.

Njemačka je jedan od koautora rezolucije, uz Ruandu i Bosnu i Hercegovinu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.