Ambasadorica SAD pred Vijećem sigurnosti UN-a u vezi BiH direktno u centar: “Svi bi trebali biti zabrinuti zbog koraka koje su preduzeli Milorad Dodik i RS”

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Linda Thomas-Greenfield se zahvalila visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu na izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a.

“Vaše procjene su nevjerovatno vrijedne. Osigurali ste da međunarodna zajednica bude informisana o situaciji na terenu.

Uradili ste posao vrijedan divljenja u teškim okolnostima, a posebno pošto je sigurnost Evrope ugrožena brutalnim ratom Rusije protiv Ukrajine”, kazala je Thomas-Greenfield.

Ona je podcrtala da je Dejtonski mirovni sporazum ostao “ključan za mir i stabilnost”.

“Suverenitet BiH je prioritetan i neupitan. Ali kao što smo danas čuli, ova teško izborena stabilnost je ugrožena. Slažemo se sa ocjenom visokog predstavnika da je ovo opasan put za sve građane BiH i šire regije.

Lokalni politički lideri koriste zapaljivu retoriku, prijeteći da će spriječiti ili bojkotirati izbore, i odbijaju se uhvatiti u koštac s korupcijom. SAD osuđuju ovo ponašanje”, poručila je američka ambasadorica.

“Konkretno, svi bi trebali biti zabrinuti zbog koraka koje su preduzeli Milorad Dodik i RS da blokiraju državne institucije u sprovođenju volje naroda i da oduzmu nadležnosti državi.

“Želim da budem jasna”

Vlasti Republike Srpske također rade na povlačenju iz ustavnog, pravnog i institucionalnog poretka započetih i uspostavljaju paralelne okvire”, dodala je Thomas-Greenfield – prenosi N1.

“Želim da budem jasna – ove aktivnosti su nedemokratske, eskalirajuće, nisu u duhu ni slovu Daytona i ugrožavaju zdravlje, prosperitet i budućnost cijele zemlje i njenih građana”, podcrtala je.

Također je istakla da su pozivi “političkih predstavnika bosanskih Hrvata”, kakao je kazala, na opstrukciju izbora ili stvaranje nove teritorijalne organizacije također “opasni i mogli bi potkopati mir i sigurnost u regionu”.

“Nažalost, svi etnonacionalistički lideri, uključujući i bošnjačke stranke, odlučili su iskoristiti korupciju, strah i podjele kako bi ostali na vlasti.

Oni su iznutra narušili povjerenje u institucije zemlje. Svi lideri zemlje snose odgovornost za izazove sa kojima se sada ona suočava.

SAD žale zbog sve većih podjela i retorike koju političke stranke koriste za podsticanje tenzija i odvraćanje pažnje od drugih pitanja, uključujući raširenu korupciju.

Cijenimo napore visokog predstavnika da smiri ove tenzije i ohrabri strane da ih riješe kroz dijalog”, kazala je na kraju ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Linda Thomas-Greenfield .

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.