Američka ambasada u Bosni i Hercegovini veoma direktno: “Sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije”

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se zvaničnim saopćenjem u kojem navodi da je jasno ko je uzrok političke krize u našoj zemlji. Između ostalog, naveli su kako SAD više od 30 godina radi u ime naroda Bosne i Hercegovine.

“Svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije u zemlji.

To nije međunarodna zajednica. Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge.

Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje”, navodi se u saopćenju.

Između ostalog, naveli su kako SAD više od 30 godina radi u ime naroda Bosne i Hercegovine.

“Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU.

Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno. Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke.

Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo.

Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju:

podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije.

ČITAJTE I OVO: Zukan Helez otvoreno: Građanima u Banja Luci poručujem da zavire u frižider prije nego krenu na miting. Zašto je prazan?

Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.