Američki ambasador Michael Murphy se oglasio iz Srebrenice: “Čvrsto obećavamo da ćemo davati podršku preživjelima”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy prisustvovao je današnjem otvaranju objekta za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida. Tom prilikom je održao i govor. Kako je kazao, ovaj objekat će omogućiti dostojno počivalište za neidentifikovane posmrtne ostatke i lične stvari žrtvama genocida.

“Objekat će služiti i kao spomenik, svjedočanstvo strahotama srebreničkog genocida, za sve one koji žele učiti iz historije. SAD i moj tim iz Ambasade počastvovani su što su postali partneri kako bi se izgradio ovaj objekat.

Trenutno u gradu Tuzla, u prostorijama identifikacijskog projkekta Podrinje, leži hiljade bijelih vreća s posmrtnim ostacima onih koji su ubijeni u genocidu. Ovi još bezimeni posmrtni ostaci bit će smješteni ovdje gdje će im biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koje im je okrutno uskraćeno.

U depou će se čuvati biološki uzroci, lične stvari i ostaci odjeće”, kazao je.

Kako dodaje, na taj način će se osigurati da sjećanje na genocid bude trajno.

“U vrijeme kad negiranje genocida i etnonacionalistička retorika preuzimaju kontrolu, ništa ne može biti važnije od ovog prostora i dokumentiranja zločina koji se desio prije tri decenije. Sjećanjem na žrtve želimo osigurati da se genocid nikad ne ponovi.

Suočeni smo s rastućim pokušajima prekrajanja istine od strane onih koji bi htjeli da svijet zaboravi da se ovo zlo desilo. Pored negiranja činjenica o genocidu, oni insistiraju na lažnom narativu da očuvanje sjećanja predstavlja življenje u prošlosti.

Zapravo, odavanja počasti žrtvama sasvim je suprotno od toga. Ova kultura sjećanja na žrtve mržnje ključni je korak na putu ka ozdravljenju i budućim pomirenjima. Ona uspostavlja trajnu evidenciju činjenica”, kazao je – prenosi Klix.

Dodao je da kroz dijalog možemo preobličiti bol iz prošlosti u snagu mira.

“Iz tog razloga SAD su kosponzor Rezolucije o Srebrenici.

Ova rezolucija, koja potvrđuje činjenice i presude Međunarodnog suda, važan je korak za napredovanje regije ka pomirenju.

SAD podržavaju multietnički karakter BiH i predane su žrtvama Srebrenice.

Dok se sjećamo onih koji su brutalno ubijeni, čvrsto obećavamo da ćemo davati podršku preživjelima.

Pozivam sve da se suočimo s prošlošću i osiguramo budućnost pomirenja i mira.

SAD predano će koračati uz vas kao trajni partner i saveznik”, kazao je Murphy.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.