Američki State Department objavio izvještaj za 2021. godinu: Na Hadžifejzovića i “Face TV” SDA je vršila pritisak…

Američki State Department objavio je izvještaj o ljudskim pravima u svijetu 2021. godinI. Obuhvatili su i BiH, a izvještaj je predstavio američki državni sekretar Anthony Blinken.

Naša zemlja je opet izrazito loše prošla kada je riječ o poštivanju ljudskih prava, a dio izvještaja su posvetili i pritisku na novinare.

– Praksa pritiska na novinare da cenzurišu svoje izvještavanje nastavljena je i tokom godine.

Reakcije na istraživačke priče koje se fokusiraju na korupciju visokih pravosudnih zvaničnika i njihov nedostatak odgovornosti nastavile su stvarati pritisak na novinare.

Sarajevska “Face TV” nastavila je da se suočava s pritiscima vladajuće bošnjačke etnonacionalističke Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izvještavanja o slučajevima korupcije u vezi sa ovom političkom strankom.

SDA je u jednom od svojih odgovora navela da je izvještavanje Senada Hadžifejzovića, vlasnika Face TV-a, neistinito i motivisano “povrijeđenom sujetom, ljutnjom ili nekim drugim motivima”.

BH novinari su istakli da nastavak političkog pritiska na Face TV predstavlja neprihvatljivo miješanje u uređivačku politiku te kuće i naveli da je cilj bio etiketiranje kao “neprijateljski, nepatriotski i propagandni medij” – navodi se u izvještaju State departmenta.

U izvještaju također navode i napade na urednika televizije N1 Amira Zukića i voditelja Nikole Vučića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.