Andrej Plenković javno progovorio: “Žao nam je što bošnjačke stranke na zadnjim pregovorima nisu pronašli zajednički jezik s hrvatskim strankama”

Nakon burnog aktuelnog prijepodneva u Saboru, Vlada Hrvatske danas održava svoju redovnu sjednicu. Na početku se obratio premijer Andrej Plenković.

“Jučer smo imali aktuelno prijepodne. Zahvaljujem svima na vašem doprinosu, na odgovorima koji su bili sadržajni i korisni. Vlada je tu da odgovara na sva pitanja iz naše nadležnosti”, kazao je premijer Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjeća da se jučer poslijepodne obratio i na raspravi o sastancima Evropskog vijeća.

Osvrnuo se na svoj razgovor s Vladimirom Zelenskim, predsjednikom Ukrajine.

“Zamoljeni smo da i dalje pružamo političku pomoć, kao i druge vidove pomoći, što ćemo i dalje činiti”, rekao je Plenković.

Podsjeća kako je u posjeti Hrvatskoj bio Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, s kojim je razgovarao o Izbornom zakonu BiH.

“Trenutni zakon je manjkav i ne omogućuje Hrvatima da izaberu legitimne predstavnike. Žao nam je što bošnjačke stranke na zadnjim pregovorima nisu pronašli zajednički jezik s hrvatskim strankama.

Ako izbori budu održani po postojećem zakonu, kao Vlada smatramo da će to biti loše. Govorimo kao susjed, prijatelj, partner, neko ko želi pomoći BiH”, poručio je Plenković.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u srijedu u Saboru Hrvatske da štetu koju je interesima Hrvata u BiH napravio Zoran Milanović “neće isprati ni mostarske kiše”, poručivši kako Milanović “ne može privoljeti Bošnjake da pristanu na politički dogovor i kompromis o promjeni izbornog zakona”.

Podsjetivši kako je Plenković prije dva mjeseca govorio da do kraja mandata neće smijeniti nikoga, a danas se doveo u situaciju da mu zastupnik Nikola Grmoja kroji Vladu i udara tempo smjene ministara, Nino Raspudić (Klub zastupnika Mosta) upitao je dokle se došlo u izmjenama izbornog zakona u BiH, kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike.

“Ne može privoljeti Bošnjake”

Vezano uz BiH poručio je kako štetu koju je interesima Hrvata u BiH napravio “karijes s Pantovčaka”, kada je Bošnjacima rekao “prvo sapun a onda parfem”, neće isprati ni mostarske kiše niti Nijagarini vodopadi.

Plenković je naglasio kako se na takav način ne može privoljeti Bošnjake da pristanu na politički dogovor i kompromis o promjeni izbornog zakona.

“Mi trpimo štetu od štetočine koja zastupa proruske stavove već mjesecima, naziva Ukrajince korumpiranima, on je vaš glavni partner, mecena i sponzor, a vi ste mu jatak u BiH”, rekao je Plenković Raspudiću.

Poručio je da će “Milanović, Raspudić i male strančice koje imaju tri vijećnika”, zagovarajući treći entitet Hrvate u BiH iz položaja majorizirane žrtve dovesti u položaj krivca odgovornog za blokadu institucija”.

Iako je Miro Bulj (Most) u svom zastupničkom pitanju upozorio da će voda iz Cetine stanovnicima tog kraja poskupjeti pet puta jer će za 500 posto poskupjeti struja za pumpne stanice preko kojih dobivaju vodu, Plenković se vratio na temu položaja Hrvata u BiH.

Ustvrdio je kako nema Vlade koja se više založila za Hrvate u BiH od njegove i upitao Raspudića što su on i Milanović napravili za njih, te poručio da “neće njegovoj Vladi prišiti da je doprinijela pogoršanju položaju Hrvata u BiH”.

To je izazvalo više replika, zbog čega su zastupnici Bulj, Raspudić, Marija Selak Raspudić i Mario Kapulica dobili opomene.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.