Andrej Plenković reagovao nakon prijedloga Matthewa Palmera: “Hrvatska se protivi banalizaciji Dejtonskog sporazuma”

Posljednje Vijesti

Banalizacija, simplifikacija Dejtonskog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković danas u Bjelovaru.

Da bi problem izbornog zakona riješio posebni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer predložio je u utorak “uklanjanje etničkih prefiksa” kod izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

“Palmer traži kompromise. Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Dejtona do Brisela i ona je protivna i duhu i slovu i logici Dejtonskog sporazuma. Naša je zadaća da to tumačimo međunarodnoj zajednici, da se zalažemo za ravnopravnost, da se zalažemo da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi”, ustvrdio je.

Objasnio je da sastanci s predstavnicima iz BiH, poput jučerašnjeg s Bakirom Izetbegovićem i prošlosedmičnog s reisom Huseinom Kavazovićem predstavljaju pokušaje Hrvatske da “podigne intenzitet dijaloga, intenzitet razumijevanja, da BiH “funkcionira dobro i da je stabilna” da ide prema EU.

“Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i odvjetnik BiH, više nego bilo tko drugi”, rekao je Plenković – prenio je Klix.

Leave your vote