Arnaut, zastupnik Naše stranke beskompromisno objasnio: HDZ oborio zakon koji je jedan od uvjeta za kandidatski status EU

Na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda oboren je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

“HDZ danas na komisiji Doma naroda oborio Zakon o sukobu interesa, uslov za EU kandidatski status.

Čović neće da se BiH približi Briselu, ali voli u Briselu skrhati 3.000 KM za par minuta VIP salona. I nek’ mu neko javi da je neko drugi Monsieur le Président”, poručio je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke.

On je podijelio i dokumente na kojima se vide Čovićevi troškovi prilikom boravka u Briselu. Sudeći prema brojkama, lider HDZ-a je samo za VIP tretman na aerodromu izdvojio 1.500 eura, tačnije – 2.922 KM.

Napomenimo da se radi o zakonu o spriječavanju sukoba interesa prilikom kojeg bi se usvajanja uvele posebne obaveze nosilaca javnih funkcija.

Jasna poruka iz Brisela

Podsjećamo, uprkos najavama premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o otvaranju nove runde pregovora o izbornoj reformi, evropski zvaničnici u Sarajevo ne dolaze tim povodom i novih pregovora neće biti.

Kako je potvrđeno u EU administraciji i Briselu, ne postoje nikakvi planovi u smislu otvaranja nove runde pregovora o promjeni Izbornog zakona BiH.

U Sarajevo bi pak narednih dana trebao stići predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji namjerava sa bh. zvaničnicima razgovarati o otklanjanju blokada državnih institucija, ali ne o izbornoj reformi.

Iako je bilo nekih najava da će predsjednica Evropske komisija Ursula van der Layen doći u Sarajevo, po svemu sudeći njen dolazak neće se realizirati.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je, prema svojim saznanjima, da do novih pregovora neće doći, prenosi Klix.

“Što se tiče ambicija Zagreba oličenih u predsjedniku Milanoviću, premijeru Plenkoviću, Čoviću, da će im sad neko ponovo doći ovdje pa nekoga natjerati da otvara nove runde pregovora, ja bi to sveo na onu narodnu ‘što je babi milo to joj se i snilo'”, rekao je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.