Asmir Begović se oglasio nakon dugo vremena, ima jasnu poruku za Zvjezdana Misimovića i NSBiH

Asmir Begović je govorio o godinama u Engleskoj, o treneru, dotakao se Zlatana Ibrahimovića. Pričao je i o “rodnom” Stocu, otkrio svoje graditeljske planove…. Naravno, bh.navijače, čiji je Bega, kao čovjek i golman bio miljenik, najviše zanima eventualni povratak u reprezentaciju. Razgovor s Asmirom počeo je pričom o vremenskim (ne)prilikama u Londonu…

–Pada kiša taman kada si me nazvao. Ovdje je vrijeme promjenljivo – započeo je Bega za Sportske.ba.

–Sa 16 godina sam došao u Englesku. Tako brzo vrijeme prođe! Još imam želju i motivaciju da radim, zato sam vrlo sretan. I sreća tu igra svoju ulogu, naravno. Još sam na visokom nivou. Ovo ljeto sam odlučio da budem bliže familiji koja je u Londonu, pa sam odbio mnoge ponude koje nisu bile blizu familije.

QPR je odličan klub. Potpisao sam na godinu, oni su željeli malo duže. Meni je bitno da me zdravlje sluša, sve drugo će biti okej ako to štima. Želim igrati i raditi koliko god mogu – izjavio je Begović za Sportske.ba.

–U Milanu je iskustvo bilo vrhunsko. Teško je naći bolji klub. Specijalan klub. Žao mi je što nisam mogao ostati. Imali smo “finu raju”. Super su me pazili. Zlatan je tamo značio puno, on je ikona. Za svakog mladog igrača je bila velika stvar učiti od njega i gledati ga. Ta neka konekcija između njega i Milana je neka fina priča – govori Asmir.

Pitali su Asmira da li je nekada sa Zlatanom razgovarao o Bosni i Hercegovini.

–Slabo. Njega to nije puno interesovalo. On zna odakle je, ali slabo smo pričali o tome – odgovorio je.

–Imao sam puno dobrih godina u karijeri. Ne smijem zaboraviti kada sam osvojio titulu sa Chelseajom. Imao sam puno sreće, nisam imao loših iskustava. Super je sve ispalo do sada. Stoke, Portsmouth… Titula 2017. je možda vrhunac svega.

Izdvojio bih pobjedu sa Stokeom protiv Liverpoola sa 6:1, zatim prvu utakmicu u Chelseaju u Ligi prvaka, utakmica protiv Tottenhama kada smo im blokirali osvajanje prvenstva. Što se tiče reprezentacije, na prvom mjestu je utakmica protiv Argentine u Brazilu – dodaje Begović.

Prisjetio se svog legendarnog gola.

–Bio je fin osjećaj postići gol kao golman. Puno mi znači, pogotovo sada kada godine prolaze. Veliki trenutak kojeg neću nikada zaboraviti – prisjetio se.

– Kada se radi o visokom nivou, nijedan trener ne može biti loš. Teško je izabrati. To su vrhunski ljudi i treneri. Ja sam se trudio da dam maksimum kod svakoga i da naučim nešto od njih – izjavio je Begović za Sportske.

–Nemam velikih komentara kada je u pitanju moj povratak u reprezentaciju. Imam veliki respekt prema selektoru, on je imao veliku igračku karijeru. To je legenda našeg fudbala. Ima svoje mišljenje kako želi da ekipa igra.

Te odluke su 100% na njemu. Na kraju je najbitniji kolektivni uspjeh reprezentacije. Dok igram fudbal, uvijek sam spreman za razgovor, i to je to. Što se mene tiče, situacija je vrlo jednostavna. Sve drugo je na ljudima koji odlučuju – rekao je Asmir za Sportske o mogućnosti svog povratka u reprezentaciju BiH.

–Na kraju svako ima pravo na svoje mišljenje. Nekada se to mišljenje ne sviđa svakome. To je sport, život, fudbal. Nisam se nikad plašio da dam svoje mišljenje. Da li to svakome paše, ne znam. Nekad je to bilo malo “tvrdo”. Na kraju je cilj uvijek bio da naš fudbal i reprezentacija budu što jači. Uglavnom, šta je tu je, otvoren sam.

Ne sakrivam se. Sve je bilo u najboljem interesu za nas – govori “Bega”.

–Možda je nerealno i teško ponoviti rezultate koje smo mi pravili, ali ni sadašnji rezultati nisu realnost. Možda je sredina između toga više realna za naše stanje i mogućnosti. U ovoj situaciji ne smijemo i ne trebamo biti. Imamo preveliku tradiciju i kvalitet. Igrači koji igraju po Evropi i cijelom svijetu. To je teško vidjeti za naš narod i publiku koji zaslužuju bolje – kazao je Begović.

–Moja fondacija dugo godina je pokušavala napraviti sportski centar da napravimo neke dobre stvari i projekte u Mostaru, ali ta neka politika, uvijek nam neki zakon stoji na putu i zatvara vrata…

Rado bih želio napraviti nešto, da li u Stocu, Mostaru, bilo gdje, da damo našoj sljedećoj generaciji što bolje mogućnosti i uslove da igraju sport i da prate svoje snove. Tu trebaju dvije strane. Tango se ne može plesati sam. Neko treba pomoći oko zemljišta i svega, a da mi onda uradimo svoj dio posla. Moja majka je iz Stoca, imam konekciju sa tim gradom preko familije – ispričao nam je Asmir.

Pitali su Asmira da li bi bio spreman sjesti i razgovarati sa Zvjezdanom Misimovićem.

–Apsolutno, spreman sam sjesti i pričati sa kim god, da li sa Misketom, ljudima u savezu… Ne plašim se tih stvari, otvoren sam za razgovor. Svako ima svoje mišljenje. Tu ima stvari koje su bitnije od mene, tako da sam spreman pričati sa kime god. To je najmanji problem – poručio je Begović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.