Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 upozorava: “Odštampani glasački listići s neustavnom formulacijom za članove Predsjedništva BiH”

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 saopćila je da su ih članovi i prijatelji Kruga 99 koji žive u inozemstvu informisali da je na glasačkim listićima koji su počeli pristizati na njihove adrese za predstojeće izbore naslovljena neustavna formulacija koji se tiče glasanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ističu da su u izbornim listićima definisane opcije: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – bošnjački član, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – hrvatski član i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – srpski član.

“To je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, član 5., kao i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, član 8.1, koji jasno određuju da se iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat,

a iz bh. entiteta Republika Srpska bira se jedan Srbin. Davanje atributa na pomenuti način sugeriše da se navodno bira bošnjački član, hrvatski član i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odnosno da se biraju predstavnici naroda, što niti je tačno i niti ustavno.

Takvom netačnom redefinicijom etničke atribucije iz temelja bi bio urušen postojeći politički sistem, demokratski sadržaj i mogućnosti demokratskog razvoja BiH.

Jedina pravilna i ispravna ustavna formulacija je: “član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Bošnjak, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Hrvat i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Srbin” naglašavaju je iz ove asocijacije.

Krug 99, kako se navodi u saopćenju za javnost, iz navedenih razloga traži da Centralna izborna komisija odmah i neizostavno povuče sve neispravne glasačke listiće koji sadrže neustavne formulacije,

te da o svome trošku odštampa nove ispravljene glasačke listiće koji se tiču izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Ako nemaju novca, onda tražimo od Centralne izborne komisije da odštampa i plati štampanje novih, ispravljenih glasačkih listića, a da se sredstva namire tako što sebi neće isplaćivati lične dohotke ili plaće dok se ne izmire troškovi štampanja, jer se radi o grešci koju je prouzrokovala Centralna izborna komisija i koje mora vlastitim sredstvima ispraviti ovu kardinalnu grešku.

Koristimo ovu priliku da podsjetimo Centralnu izbornu komisiju da je neustavno djelovanje krivično djelo, kao i navođenje drugih, u ovom slučaju svih glasača na krivično djelo, na način da se kroz neispravan i neustavan glasački listić prihvata činjenično stanje koje nije utvrđeno Ustavom Bosne i Hercegovine”, ističu iz Kruga 99.

Na kraju zahtjevaju promptno djelovanje Centralne izborne komisije kroz povlačenje neispravnih, neustavnih, glasačkih listića te štampanje novih ispravnih prema formulacijama koje stoje u Ustavu Bosne i Hercegovine, član 5 i Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, član 8, jer se jedino na njima može obaviti ispravno glasanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.