Krug 99: Željko Komšić je u Brisel poslao glasno upozorenje, EU daje prednost onima koji ruše BiH!

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 podržala je “non paper” koji je poslao Željko Komšić u Brisel u kojem se osvrnuo na trenutne procese u BiH.

Njihovu reakciju prenosimo u potpunosti:

“Da moć stereotipa o Bosni kao “tamnom vilajetu“ proizvođenog već dva stoljeća u politici, kulturi i propagandi aspiranata i povremenih osvajača njenih teritorija, bili oni sa istoka ili zapada, traju i danas, a što potvrđuje ansambl što ratnih, što poratnih, ali i današnjih silnica koje hoće da ostave BiH izvan zajednice liberalno demokratskih društava i država.

Nedavni neslužbeni diplomatski dokument, “non-paper” o Bosni i Hercegovini, koji je inicirala Hrvatska, a pridružilo joj se još pet zemalja – Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, rječit je u svojoj namjeri održanja stanja status quo-a i činjenja još nefunkcionalnije države BiH.

Među njima su, na žalost, i one zemlje koje su prve priznale nezavisnost Republike BiH i njeno punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, ili pak one koje su prve započele proces disolucije Jugoslavije čiju najveću cijenu i posljedice udruženog zločinačkog poduhvata i genocida je podnijela upravo BiH.

Još je rječitija šutnja aktera internacionalne zajednice i članica EU na taj neprijateljski gest pomenutih zemalja na gradnju strateške projekcije prema demokratskom uređenju BiH.

Ipak, brza reakcija i akcenti iz poruka nekih predstavnika internacionalne zajednice u BiH, na neslužbeni „non paper“ dokument, koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić uputio u sjedište Evropske unije u Briselu, glasno je upozorenje u kom pravcu bi mogla ići neprincipijelna real-politika prema političkom uređenju BiH.

Kao dio civilnog društva, koji se manifestira kroz nevladin sektor, Krug 99 već decenijama istrajava na zastupanju potrebe transformacije ustavnog aranžmana u Bosni i Hercegovini sa etno-nacionalnog na građanski koncept, u kojem će svaki građanin imati istovjetna ljudska i građanska politička prava.

Indikativno je da Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, i neki drugi važni akteri, skoro nikako ne govori o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda na individualnom nivou, a u praktično političkom djelovanju svjesno ili nesvjesno daju prednost etničkim politikama, koje su ključni protagonisti nestabilnosti, politike blokada državnih institucija i urušavanja državnog subjektiviteta.

Naša zabrinutost je tim veća što Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao reprezent politika iz Brisela, upravo o tome šuti i ne ističe najvažnije evropske standarde liberalne demokracije koje treba primjeniti i u našoj zemlji, niti ističe strateški EU okvir politike izgradnje političkog uređenja sadržanog velikim dijelom i u Mišljenju EK..

Naglašavamo da je nužna jasna reakcija službenog Brisela, jer ovo sadašnje, kako ističu upravo i najbolji evropski i američki znalci stanja u ovoj zemlji, prljavih političkih deal-ova u BiH, kako bi se vještački stvorile okolnosti o neodrživosti Bosne i Hercegovine.

A to iz tragičnog iskustva nedavne prošlosti može voditi ka neželjenim i nekontroliranim posljedicama.

Zbog toga je nužan jasan stav oficijelnog Brisela o non-paper-u državotvornog Komšića, o tome da li Bosna i Hercegovina treba da odbaci etnički sistem vlasti koji sadrži potpuni nedostatak vladavine prava, demokratije, ljudskih i građanskih političkih prava i temeljnih sloboda ili treba da dalje propada sa sadašnjim etničkim sistemom u kojem dominira sistemska diskriminacija i korupcija u različitim segmentima društva.

Takav stav iz sjedišta Evropske unije, nužno će utjecati na konačni stav građana Bosne i Hercegovine o željenim evropskim integracijama.

Ako će sama Evropska unija, zarad komoditeta njenih predstavnika u Bosni i Hercegovini, prepustiti ovu zemlju u ruke autokratsko-etničkih politika i odustati od vlastitih vrijednosti, onda će doći vrijeme u kojem će građani ove zemlje zauzeti potpuno drugačiji stav i o Evropskoj uniji.

Jer, Bosni i Hercegovini su liberalni demokratski standardi u izgradnji slobodne i prosperitetne demokratske nacije, važniji od tehničkih integracija i ostajanja izvan zajednice demokratskih država, pa bile one i evropske, zaključila je Asocijacija.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.