Azra Zornić, koja je dobila spor protiv BiH zbog diskriminacije u izbornom procesu: “U svakoj normalnoj državi Bevanda bi bio smijenjen”

Nedopustivo je Europska pučka stranka (EPP) miješa u društveno-politički život građana i same države Bosne i Hercegovine, kaže Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koja je dobila spor protiv Bosne i Hercegovine, a nakon što je HDZ Hrvatske uputio draft tzv. „hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH“ na predstojeći Kongres EPP-a u Rotterdamu.

Pojedini aktivisti poput Samira Beharića ocijenili su ranije da ovaj draft koji će biti razmatran na 27. Kongresu EPP-a za četiri dana “zabrinjavajući nastavak korištenja platforme kakva je EPP za podrivanje osnovnih demokratskih principa, produbljenje etničke segregacije i dovođenje u pitanje stabilnosti Bosne i Hercegovine”

Upravo o diskriminaciji najbolje može govoriti gospođa Zornić, jer je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu upravo u njeznom slučaju utvrdio da Izborni zakon BiH ne prepoznaje identitet građanke BiH.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava je 15. jula 2014. donio presudu u predmetu Zornić protiv Bosne i Hercegovine (predmet broj 3681/06).

Sud je zaključio da je došlo do povrede člana 14 (zabrana diskriminacije) u vezi sa članom 3 Protokola broj 1 (pravo na slobodne izbore) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Povreda se odnosi na nemogućnost Azre Zornić da učestvuje na izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Sud je zaključio i da je došlo do povrede člana 1 Protokola broj 12 (opća zabrana diskriminacije) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Zornić se obratila Europskom sudu za ljudska prava jernije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe.

U obrazloženju svoje odluke, Sud je, između ostalog, utvrdio da je ovaj slučaj identičan ranijem predmetu Sejdić i Finci, jer je i Zornić onemogućena da učestvuje na izborima za Dom naroda na osnovu svog etničkog porijekla, te je zaključio da kontinuirana nemogućnost podnositelja predstavki da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje što te odredbe Ustava čini diskriminirajućim.

Zovko i “njen” McAllister

O rezoluciji HDZ-a Hrvatske upućenoj prema EPP-u Zornić kaže:

“U direktnom kontaktima sa nekim članovima te partije sam saznala da su Zovko i ‘njen’ David McAllister u zadnji momenat ubacili tu ‘Hitnu rezoluciju’ na dnevni red, kako bi na taj način spriječili bilo kakvu izmjenu dokumenta prije stavljanja na dnevni red i glasanja.

U ponedjeljak ili utorak će zasjedat Predsjedništvo EPP-a prije samog Kongresa i razmatrat će ‘hitnu rezoluciju’, o čemu ću ja dobiti informacije direktno iz Brisela, kakav je stav Predsjedništva.

To je čak i za članove te EPP-a bio vrlo ciničan i podmukao potez. Čak su ostali iznenađeni”, rekla je Zornić za Radiosarajevo.ba.

Prema njezinim riječima, vrlo je jasna namjera predsjednika HDT Hrvatske i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da spriječi ili bar odgodi Opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 2. oktobar, a u pokušaju “da ucijene probosanske stranke da pristanu na izmjenu izbornog zakona po Čovićevom prijedlogu”.

“On to radi u dva pravca.

U jednom pravcu djeluje direktno preko EPP-a, a drugi pravac je preko Dragana Čovića, odnosno ministra Vjekoslava Bevande, dakle, kroz finansije.

Tu, uz njih, krivim jednako i SDA koja je im je omogućila od Dayatona do danas da kao ‘svetu stolicu’ drže sva ministarstva finansija na državnom i federalnom nivou. A onaj ko drži novac i ključeve trezore, taj drži vlast”, istakle je Zornić.

Probosanske snage u BiH su se probudile

Ona je odlučna u stavu da se “ovdje radi o direktnoj agresiji političkim putem od strane HDZ RH i Plekovića na BiH”.

“Ako se ne spriječi to djelovanje i taj vid agresije, to za posljedicu može čak imati oružane sukobe! Jer probosanske snage u BiH su se probudile.

Probudio se onaj bosanski prkos i inat. Jednostavno, bez obzira na sve, građani BiH više ne dozvoljavaju da ih bilo ko i bilo šta nameće.

EU može, ukoliko želi da pomogne, da se implementiraju presude za ljudska prava.

Prvenstveno presuda u slučaju ‘Zornić’ koja nalaže građanski Ustav, nakon čega ne bi trebalo imati postojeći Izborni zakon BiH jer bi se automatski donio novi Izborni zakon, kao i sva ostala legislativa.

Dakle da pomogne na taj način.

Ako ne žele, ne neka nas ostave na miru, mi ćemo sami rješavati to pitanje“, upozorava Zornić.

U svakoj normalnoj državi Bevanda bi bio smijenjen

Komentirajući jučerašnji ponovni slučaj blokade sredstava za održavanje izbora, što je osudila i Ambasada SAD-a u Sarajevu, Zornić je podvukla kao je „jasno je da se radi o čistoj opstrukciji od strane HDZ, odnosno ministra Bevande.

“On je nudio okvirni proračun 2022-2024., a nije ponudo proračun za 2022. godinu. Dakle, to je igra riječi i brojeva. To ljudima treba objasniti.

Bevanda konkretno ne predlaže budžeta za 2022. godine iz kojeg se prema automatizmu izdvajaju sredstva za izbore.

Ne, on obmanjuje ministre i parlamentarce i domaću u međunarodnu javnost prijedlogom okvirnog trogodišnjeg proračuna.

To je tako eklatantno kršenje i Ustava i Izbornog zakona tj. zloupotreba ovlasti i položaja od Bevande. U svakoj normalnoj državi taj bi čovjek bio smijenjen za 24 sata.

Da mi imamo državu i adekvatne vladajuće strukture“, istakla je Zornić.

Bevanda i Čović neće stati

Na takvo ponašanje, govori ona, lider SDA Bakir Izetbegovović djeluje kroz medije i tvrdi “da bi Tužilaštvo trebalo poduzeti”.

“Tužilaštvo neće po službenoj dužnosti učiniti ništa, treba podnijeti prijavu i fino čovjeka teretiti za šta je kriv. Vrlo lako je dokazati da jeste kriv.

Prema našem zakonu zna se ko je ovlašten da podnese takvu vrstu prijave i protiv koga.

Ne mogu ja kao građanka BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Bevande.

Niko od ovlaštenih nije učinio ništa.

Strukture naše i parlamentarci, i ja ih sve prozivam, još niko nije krenuo sa krivičnim prijavama.

Jedino na taj način se može zaustaviti ova opstrukcija.

Bevanda i Čović neće stati. Učinit će sve da se ne održe izbore, sve dok se ne izmijeni Izborni zakon po Čovićevom modelu“, zaključila je Zornić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.