in , ,

Bakir Izetbegović i Dragan Čović dali dijametralno suprotne odgovore na pitanje novinara u Sarajevu

U Sarajevu su obavljeni razgovori delegacija HDZ-a i SDA

U Sarajevu su obavljeni razgovori delegacija HDZ-a i SDA o usvajanju evropskog Izbornog zakona i realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Predsjednici ove dvije stranke, Dragan Čović i Bakir Izetbegović dali su dva suprotna odgovora na pitanje reporterke N1 da li će moći doći do izmjene Izbornog zakona BiH bez promjene državnog Ustava.

Dok Čović smatra da je to moguće, Izetbegović ne vidi kako će se to provesti, ali i dodaje kako “HDZ tvrdi da ima rješenje”.

Čović je naveo kako će se iduće sedmice sastati ljudi iz HDZ-a i SDA koji čine zakonodavnu i izvršnu vlast u Federaciji BiH kako bi dogovorili dinamiku.

“Zaključak da je nemoguće napraviti izmjene Izbornog zakona bez promjene Ustava je vaš stav (odgovara na pitanje reporterke N1). Mislim da je to moguće. Nama je imperativ da konstitutivni narodi mogu birati legitimne predstavnike. Ta pitanja ćemo ostaviti struci bez unaprijed zadanog cilja da je nešto nemoguće i to bi trebalo završti do 4. mjeseca”, kazao je Čović.

Izetbegović je istakao kako on nije pravnik, nego je inžinjer po struci i iskusan političar, te je ponovi da ne vidi kako je moguće sprovesti presude Evropskog suda za ljudska prava u izborno zakonodavstvo bez izmjena Ustava BiH.

“Lično, nisam pravnik, inžinjer sam, ali ne vidim kako se može izaći u susret presudama, a da se ne izmjeni Ustav. Ali, HDZ tvrdi da ima i za to rješenje”, kazao je lider SDA.

Aleksandar Vučić najavljuje: “Pokušat će ukinuti ingerencije RS-u”

“Samouvjereni” Milorad Dodik tvrdi: “Da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata”