Bakir Izetbegović javno je odgovorio na “ponudu” Milorada Dodika: “SDA neće prihvatiti one koji nude destrukciju”

Nakon što je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik postavio ultimatum “Trojci” da će, ukoliko ambasadore Velike Britanije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država te visokog predstavnika u BiH ne proglase neprijateljima BiH, ponuditi se SDA i donijeti svoje zakone, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je za BHRT da neće prihvatiti ništa što znači destrukciju BiH, ali da bi prihvatio pozitivnu rekonstrukciju koja bi značila napredak naše zemlje na putu ka EU.

“Predložit ću i da sa strankama s kojima se nalazimo u partnerstvu na razini BiH odmah suštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primjer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vrijeme”, kazao je danas Dodik.

On je rekao i da će Republika Srpska donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, kao i ustavno uređenje s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

–Republika Srpska odmah treba nastaviti s provođenjem svih do sada donesenim odlukama NSRS vezanim sa status RS – povući se iz sporazuma o vojsci, neizravnim porezima, VSTV i svih drugih sporazuma, aktivirati zakon o Agenciji za lijekove i druge zakone, koji su pripremljeni, donese po žurnoj proceduri, kao i odmah donijeti svoj izborni zakon i taj zakon već danas usvoji u formi nacrta – naveo je Dodik.

RS će, kaže Dodik, ako se ovo ne dogodi, inzistirati da na Uskršnjem saboru bude donesena deklaracija kojom će se proglasiti da su Bošnjaci prekršili Daytonski sporazum i reći da Srbija više ne može stajati iza toga i da je spremna, kao subjekt međunarodnog prava, na međunarodnim institutima braniti Republiku Srpsku i Daytonski sporazum.

–Јoš jedna mjera je da NSRS donese zaključak u okviru razmatranja ukupne situacije i obaveže Vladu da napravi sveobuhvatan program mjera i aktivnost usmjerenih ka opremanju i modernizaciji policije RS- rekao je predsjednik RS na kraju obraćanja na posebnoj sjednici NSRS.

Izetbegović je kazao kako je protiv svih destruktivnih politika koje se suprotstavljaju evropskom putu BiH.

“Sve što znači destrukciju, sudar s međunarodnom zajednicom i udar na ustavnopravni poredak, kočenje. blokade SDA neće prihvatiti”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da nije protiv konstruktivne rekonstrukcije vlasti, no smatra da to s Dodikom nije moguće.

“Eventualno neku konstruktivnu rekonstrukciju koja bi značila ubrzanje napredak Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu bi naravno prihvatili a ne bi rekao da Dodik to nudi.

Mislim da upravo nudi destrukciju”, dodao je predsjednik SDA.

Odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, ocijenio je Izetbegović pozitivnom, naglasivši kako se njome ubrzava evropski put BiH.

“Nažalost, to je morao da uradi visoki predstavnik, ali bolje i tako nego nikako.

Petnaest godina se skanjujemo oko te stvari, da dođemo do poštenih izbora. Mislim da je to jedan važan korak naprijed koji će suziti prostor manipulacijama i krađama i oni koji su protiv toga su konačno izašli pred reflektore – HDZ, SNSD, a mudro i Trojka… Oni podrže Dodika, pa onda podrže to, gledaju šta će glasači i kako će narod reagovati na to, stalno rade čas jedno, čas drugo.

Nisu trebali obarati SDA-ov zakon, bio je skoro isti kao ovaj Šmitov”, naveo je lider SDA, dodavši da ova odluka “smanjuje šanse za lopovluke na izborima”.

Pogledajte gostovanje Izetbegovića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.