in ,

Bakir Izetbegović najavljuje mogući “historijski pomak”: “Prvi put sam dobio odgovor od Dragana Čovića da su i oni spremni ići u tom smjeru…”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, osvrnuo se u Mostaru i na odlazak dosadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i dolazak njegovog nasljednika – Christiana Schmidta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, osvrnuo se u Mostaru i na odlazak dosadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i dolazak njegovog nasljednika – Christiana Schmidta, koji bi prema Izetbegovićevom mišljenju trebao biti bolja opcija za BiH.

– Schmidt će imati jača leđa od Inzka. Inzko je bio prijatelj Bosne i Hercegovine i sasvim sigurno bi učinio više da je imao bolju podršku. Nadam se da će njegov nasljedik upravo imati tu bolju podršku prije svega jer dolazi iz svjetske velesile, pa očekujem i da će biti efikasniji. Bit će otpora, to je jasno, vidjeli smo reakcije Ruske federacije i srpske strane u BiH, ali i to će biti prevaziđeno – konstatovao je Izetbegović.

Na insistiranje novinara prokomentarisao je i posljednje oprečne izjave doktora Asima Kurjaka o školovanju profesorice Sebije Izetbegović.

– Začudilo me što je čovjek s takvim dignitetom sebi dopustio da u javnost iznese neistine koje su dan kasnije demantovane. Jasno je da je profesorica Izetbegović studirala u Zagrebu, da ima diplomu, da je radila doktorat upravo uz mentorstvo doktora Kurjaka, a provjereno je i da su zajedno radili naučne radove i bili saradnici – dodao je Izetbegović.

Konstatovao je i da ga raduje jedinstvo unutar SDA u Hercegovini, kazavši da je ova stranka poraz u drugim dijelovima zemlje doživjela jer su se svi udružili protiv njih. Najavio je i sastanak sa Draganom Čovićem već u narednoj sedmici u Sarajevu, a tema će očekivano biti – Izborni zakon BiH.

– To će biti finalni sastanak jer je prošla skoro godina od potpisa u Mostaru. Hrvatska strana insistira na rješavanju pitanja koje njih frustrira, tvrdeći da im Bošnjaci biraju predstavnike, dok mi s druge strane tvrdimo da u parlamentima imamo dominaciju manjine, te da recimo HDZBiH sa petinom ili čak i manje zastupnika u domovima, zaustavlja šta god želi. Tražimo da se i ta stvar riješi, a jučer sam prvi put dobio odgovor od Dragana Čovića da su i oni spremni ići u tom smjeru, što bi mogao biti historijski pomak. Vidjet ćemo da li zaista postoji spremnost – rekao je Izetbegović – prenosi Anadolija.

Denis Bećirović potpuno otvoreno i bez uvijanja o državnoj imovini: “Srbija bez dozvole ne može graditi hidroelektrane na Drini i aerodrom u Trebinju!”

Mladi kandidat iz BiH diskvalifikovan iz Zvezda Granda nakon što je odbio Popovićev devetogodišnji ugovor