Banjalučki analitičar bez pardona nakon preleta američkih aviona iznad BiH: Dodik “brani” RS na način da nam je doveo bombardere iznad glave

Umjesto usvajanja evropskih zakona, korištenja evropskih fondova i stvaranja boljih uvjeta za život građana, američki avioni iznad bh gradova upozoravaju da ne idemo u dobrom pravcu. Posebno se to odnosi na režim Milorada Dodika, koji nastavlja sa kršenjem odluka Ustavnog suda BiH i prijetnjama secesijom.

Borbeni avioni F-16 večeras su pretjeli i iznad Banja Luke i to u vrijeme dok je trajala svečana akademija povodom neustavnog dana RS.

-To je rezultat Dodikove politike navodne odbrane RS. A “brani” je na taj način da nam je doveo bombardere iznad glave – kazao je za Avaz banjalučki novinar i analitičar Miljan Kovač.

On dodaje da je upravo Dodik najveća prijetnja RS.

-Dodik ovim dokazuje da je sljedbenik Miloševićeve politike, koja je Srbiju gurnula pod NATO bombe. Sada on u sličnu poziciju dovodi Republiku Srpsku.

Srećom, Dodik je samo mali Sloba i nema kapacitete zla koje je taj diktator imao. Inače bi poput njega bio spreman da i preko nevinih žrtava, i preko ruševina brani svoju fotelju, odnosno milione ili milijarde koje mu je boravak u toj fotelji omogućio da uzme – ističe Kovač.

Dok je na nebu iznad BiH trajala vojna vježba američkih i Oružanih snaga BiH, vojni komentator Dean Džebić istikao je rutu leta velikog tankera KC-135 Stratotankera, koji je iz Britanije doletio preko Srbije i služio je kao podrška borbenim avionima F-16.

Let Stratotankera bio je uočen na Flight Radaru, a lovci ostaju nevidljivi jer tokom leta imaju isključene transpondere.

-U zadnjih nekoliko sati isti avion aktivno kruži iznad BiH u AAF zoni, odnosno zoni u kojoj se vrši tankiranje aviona.

Treba istaći da KC-135 radi u zraku ovakve krugove zbog zone u kojoj mora biti spreman primiti prijateljske avione za tankiranje. Sam avion nosi do 90.000 litara goriva i može ostati u zraku čak 20 sati.

S druge strane, na terenu su američki lovci F-16 uvježbavali integraciju američkih Snaga za specijalne operacije (SOF) sa JTAC timom OSBiH.

Mi smo to već uvježbavali na poligonu u Glamoču prije par godina i naš JTAC tim je i najmlađa specijalnost OSBiH formirana uz svesrdnu podršku Sjedinjenih Država – pojasnio je Džebić ranije danas.

Veoma važnim smatra i zone određene za izvođenje ovog dijela vježbe, prostor Tuzle i Brčkog.

-Brčko, kao strateška tačka najviše vrijednosti, s obzirom na ranija ISR izviđanja EUFOR-a, ima veliki značaj u planiranju operacija. Uz prelete bombardera B-1 prošle godine, možemo zaključiti da je BiH i više nego sigurno nebo kada najjače zrakoplostvo svijeta u bh. zračnom prostoru višesatno boravi sa najskupljim aparatima iz svog arsenala.

Zbog loše vidljivosti i zone za zračno tankiranje koja je vrlo složena i piloti USAF-a imali su ozbiljan zadatak.

Zračno tankiranje smatra se jednim od najkompleksnijih zahvata u vojnoj avijaciji i takav rizik svakako korespondira sa međusobnim povjerenjem BiH i SAD – ističe Džebić.

On je prokomentirao i saopćenje Ministarstva odbrane BiH u kojem se navodi da je ministar Zukan Helez danas održao hitan sastanak s vojnim izaslanikom SAD.

-Uzimajući u obzir politički trenutak, planirane aktivnosti i sveukupna politička kretanja – zajednička vježba je provedena prije planiranog roka.

Što je svakako pohvalno, s jedne strane, s obzirom na to da je pokazan visok stepen stručne osposobljenosti JTAC tima OSBiH u dinamičnim uslovima.

S druge strane, poslana je loša poruka, jer su javnost prije institucija izvijestili mediji, da bi Ministarstvo odbrane posljednje dalo informacije, čak i nakon Ambasade SAD u BIH – kaže Džebić za Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.