Bećirović, Mijatović i Karić oštro reagovali nakon skandalozne izjave Milorada Dodika

Skandalozne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika izazvale su mnogobrojne reakcije bosanskohercegovačkih visokopozicioniranih političara.

Podsjetimo, Dodik je danas po ko zna koji put negirao presude međunarodnih sudova kazavši da Sarajevo nije bilo pod opsadom i da su Srbi najveća žrtva rata.

“Dokle ide njihova politička provokacija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, govori i to da su na table na ulazu u taj grad smrti za srpski narod napisali da je bio 1.425 dana pod opsadom, što je notorna laž. Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad”, kazao je, između ostalog, Dodik.

Povodom zlonamjerne i netačne tvrdnje Milorada Dodika, oglasio se i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

“Posljednja izjava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika još jedan je u nizu njegovih pokušaja podvala, obmanjivanja, dezinformisanja javnosti po uzoru na najgore propagandiste iz XX. stoljeća, ali koji zasigurno ne mogu izbrisati činjenice i presude sudova Ujedinjenih nacija. Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, a trajala je 1.425 dana. Tokom brutalne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijen 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. To su činjenice”, naveo je Bećirović.

Potom je dodao:

“Zločinci su ubijali djecu Sarajeva, starice, žene, građane i građanke Sarajeva. Tome danas svjedoče brojni mezari i grobovi nevino ubijenih stanovnika Sarajeva širom grada. Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nikada neće moći osporiti da se Sarajevo odbranilo i da je pobijedila ideja zajedničkog života i multietničkog glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

Njegovo ciljano i nemoralno negiranje zločina, počinjenih nad civilima glavnog grada Bosne i Hercegovine, temelji se na ideologiji zla, koja nažalost živi i danas. Ta ideologija je neke od Dodikovih prethodnika odvela iza rešetaka. Zakoni Bosne i Hercegovine su jasni i oni ne dopuštaju negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina”, istaknuo je Bećirović.

Bećirović smatra da ove nedopustive i necivilizacijske istupe Milorada Dodika, koji generiraju mržnju i nepovjerenje u Bosni i Hercegovini, treba hitno sankcionisati.

“Još jednom pozivam predstavnike Evropske unije da se pridruže sankcijama demokratskog svijeta protiv političara koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i negiraju pravosnažne međunarodne sudske presude. Zaključit ću porukom koju sam i iznio povodom Dana grada Sarajeva 6. aprila, a to je da će Sarajevo i Bosna i Hercegovina iz godine u godinu biti sve jači uprkos pokušajima širenja neistina”, naveo je Bećirović.

Ova skandalozna izjava izazvala je rekaciju i gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić.

“Na Dodikove izjave o opsadi Sarajeva, koje ponavlja svaki put kad mu zafali pažnje poručiću isto što i Lidiji Bradari: Sarajevo više ništa, nikome ne treba dokazivati! Ostavite na miru Grad i građane multikulturalnog, evropskog, olimpijskog Sarajeva, poštedite nas svoje mržnje, laži, i korištenja nacionalizma za ostvarivanje lične koristi!”, navela je Karić.

Na njegove izjave reagirao je Vojin Mijatović, ministar razvoja i obrta u Vladi Federacije BiH.

“Iako smatram da Dodika i njegove izjave koje svaki dan opterećuju sve građane BiH treba ignorisati, ova današnja predstavlja još jednu u nizu brutalnih provokacija, a zapravo razotkriva svu mizeriju njegove politike. U momentu kada se suočava sa najvećom krizom u budžetu Republike Srpske, Dodik po starom receptu počinje da vrijeđa i iznosi neistine i sije nacionalnu mržnju”, navodi Mijatović.

Dodaje kako mu pljuvanje po Sarajevu i iznošenje neistina neće nadomiriti stotine miliona nedostatka u budžetu RS.

“Umjesto da ljudi počnu konačno normalno živjeti te da je normalno da svi i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ostali žive i u Sarajevu i Banja Luci, Dodik zapravo svojim istupom samo cementira stanje da Bošnjaci i Hrvati nemaju šta tražiti u Banja Luci, kao ni Srbi u Sarajevu”, naveo je, između ostalog, Mijatović.

Na sramotne izjave predsjednika RS oglasilo se i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

“Poštovani gospodine Dodik, veoma je nužno da u što kraćem roku pročitate presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. U presudama navedenih sudova, napisana je novija historija srpskog naroda koju ste Vi kreirali”, navodi se u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.