Benjamina Karić s Željkom Komšićem na snimanju dokumentarca o Lorisu: Posebno hvala heroju ove zgrade

U sarajevskoj Vijećnici u četvrtak je zvanično predstavljen program obilježavanja Dana početka opsade grada Sarajeva i Dana grada Sarajeva koji i ove godine sadrži bogat kulturno-zabavni i sportski program.

Planirane manifestacije namijenjene su svim generacijama građana Sarajeva, a aktivnosti povodom obilježavanja dva značajna datuma u historiji glavnog grada BiH, predstavili su gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Karić je izjavila da je mjesec april u Sarajevu uvijek bilo vrijeme u kojem su se odvijali značajni, sudbonosni događaji.

“To je mjesec kada se sjećamo patnji i slavimo pobjede. Šestog aprila 1945. godine sloboda je ušla u ovaj grad nakon duge i krvave borbe svih bosanskohercegovačkih naroda i građana protiv fašističkog okupatora.

Avet agresije se opet, devedesetih nadvio nad Sarajevom u pokušaju da, ubijajući i protjerujući njegove stanovnike, i držeći ga u opsadi, uništi njegov duh – duh zajedništva i solidarnosti”, poručila je Karić.

Karić je danas na svom Facebook profilu podijelila je fotografiju sa snimanja posljednjih kadrova dokumentarnog filma “Simbol otpora – zgrada Loris”, a na kojoj se može vidjeti i Željko Komšić.

“Film će premijerno biti prikazan u Vijećnici 4. aprila, u sklopu programa obilježavanja godišnjice početka opsade Grada Sarajeva”, napisala je gradonačelnica.

Oglasila se nakon što je jučer na konferenciji za medije najavila događaje kojima će biti obilježeni Dan opsade grada Sarajeva i Dan grada Sarajeva.

“Ovo je bio susret pun emocija i sjećanja. Posebno hvala članu predsjedništva Željko Komšić koji je naš heroj iz Lorisa”, poručila je.

Program obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. počet će upravo prikazivanjem dokumentarnog filma “Simbol otpora – zgrada Loris” u video produkciji ND autora Armina Čolakovića koji se također može vidjeti na podijeljenoj fotografiji.

“Film, kroz simboliku ratnih dešavanja tokom opsade Sarajeva, šalje poruku zajedničkog života, uzajamnog pomaganja građana, ne poznavajući granice bilo koje vrste, već samo duh zajedništva, jedinstva i multietničkog, multikulturalnog i multireligioznog poštivanja među ljudima”, kazala je gradonačelnica o filmu na jučerašnjoj konferenciji.

ČITAJTE I OVO: Gradonačelnica Benjamina Karić uputila je veoma snažne poruke: ‘Na tronu Sarajeva su građanke i građani – tolerantni, kreativni, tvrdoglavi, gostoljubivi’

Nakon projekcije filma koja je zakazana za 18:15 sati u Vijećnici bit će upriličeno zvanično otvorenje izložbe crno bijelih fotografija “Soba njenih uspomena”, Tošeta Mitaševskog.

Govori o besmislu i surovosti rata, a fotografije su nastale u Sarajevu 1993. godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.