Bh. dijaspora niže uspjehe, fantastičan rezultat mladih Bosanaca u Njemačkoj: Aida i Nadir nosioci nagrade Friedrich Wilhelm 2022

Osnivač Bosnia Futures Foundation dr. Edhem Čustović pored ogromnog posla na podršci mladim ljudima iz BiH redovno afirmira i njihove uspjehe u svijetu. Tako nas je sada obavijestio da su bosanskohercegovački studenti dobitnici prestižne nagrade Friedrich Wilhelm na Univerzitetu u Aachenu.

Rektor Ulrich Rüdiger uručio je nagradu Friedrich Wilhelm 2022 Aidi Ališić i Nadiru Kopić-Osmanović.
Dr.phil.Aida Ališićc – Katedra za personalnu i organizacionu psihologiju uspješno je odbranila doktorsku disertaciju na temu “Samoupravljačke kompetencije u kontekstu akademskih karijera:

“Razlike između i unutar pojedinaca”

Nadir Kopić Osmanović – uspješno je odbranio magistarsku disertaciju na temu “Termo-mehanički spregnuti gradijent-prošireni model plastičnosti oštećenja za velike deformacije“

“Gledajući unazad, bilo je to divno i korisno iskustvo.

Imao sam priliku da upoznam i sprijateljim se sa nekim izuzetnim ljudima. Razvio sam svoje znanje u građevinarstvu i interesovanje za računsku mehaniku i modeliranje materijala.

Ovo posljednje je na kraju dovelo do odluke da nastavim obrazovanje ka doktoratu.

Nastavljam dalje, nastavit ću svoje istraživanje na Katedri za strukturnu mehaniku i numeričke Bergische Universität Wuppertal,” kaže Nadir.

Ključni cilj nagrade je promocija istraživanja i nastave, kao i podrška studentima i naučnicima na RWTH. Nagradu Friedrich Wilhelm dodjeljuje istoimena fondacija, koju je 1865. godine osnovao prethodnik sadašnje holding kompanije AachenerMünchener.

Naziv fondacije se odnosi na prestolonasljednika i kasnijeg cara Fridriha Vilhelma III. Godine 1858. primio je donaciju od 5.000 talira od Aachener und Münchener Feuerversicherungsgesellschaft kako bi osnovao politehnički institut u Rajni.

Ova donacija formirala je osnovu za kasnije osnovanu Fondaciju Friedrich Wilhelm, koja je tada stvorila osnovu za RWTH Aachen University.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.