Biser dijaspore, velika humanitarka Sadija Klepo stigla iz Minhena i obradovala građane Jablanice na manifestaciji pod nazivom “Tri dana Galeba”

Posljednje Vijesti

Trodnevni festival u Jablanici otvorila je Sadija Klepo, biser dijaspore, velika humanitarka i direktorica Dana Balkana u Minhenu.

Inače, Sadija Klepo dobila je u Berlinu najveće priznanje koje se može dobiti u Njemačkoj: Bundesverdienstkreuz am Bande (Orden za zasluge), koje joj je dodijelio predsjednik države Joachim Gauck.

U obrazloženju za ovo visoko priznanje piše da je Sadija Klepo „ u ljeto 1992. godine, samo nekoliko sedmica nakon dolaska u Njemačku, započela sa humanitarnim aktivnostima. Neumorno je sakupljala novac i donacije u hrani, odjeći, obući, koje je najvećim dijelom osobno dijelila u svima krajevima ratom zahvaćene domovine i Balkana. Iz humanitarnih konvoja tokom rata nastala je humanitarna organizacija ‘Od čovjeka čovjeku’, koja je više od dva desetljeća godine angažirana u pomaganju strancima, posebno izbjeglicama u Njemačkoj.“

Diplomirana novinarka Sadija Klepo svojim je primjerom i zadržavanjem bh. državljanstva pokazala kako se može biti uspješan u Njemačkoj, a ipak se posvetiti svojoj tradiciji i njegovati svoj maternji jezik. Time je postavila nove standarde u radu sa migrantima u ovoj zemlji i pokrenula niz aktivnosti i projekata, kojima je dokazala ovu tezu. Sadija je inicirala i brojne susrete i saradnju škola u BiH i Bavarskoj, otvorila je prvu školu za mlade izbjeglice bez roditelja u Minhenu, osnovala Centar za jezike i vrtiće za majke izbjeglice.

Sada je stigla u Jablanicu gdje je Udruženje za djecu i omladinu “Galeb” bilo je organizator manifestacije pod nazivom “Tri dana Galeba”.

U sklopu manifestacije su bila tri događaja. Prvu večer koncert učenika Škole gitare, drugu večer koncert Adil Šćuk i treća večer je bila filmska večer.

“Velika nam je čast što je manifestaciju otvorila gospođa Sadija Klepo koja je organizator i idejni tvorac manifestacije Dani Balkana koja se održava u Minhenu. Galeb je gostovao dvije godine zaredom u Minhenu i imali smo čast otvoriti 14. Dane Balkana.

Sve tri večeri su bile jako posjećene i nadmašile su naša očekivanja. Ovo što je Galeb uradio je veliki iskorak na polju kulture i smatramo da smo zadali zadaću ostalim udruženjima i ljudima koji se bave kulturom u ovom gradu.

Galeb je brend kojeg gradimo godinama i odavno je prerastao sredinu iz koje potječemo. To je činjenica, a dokaz za to su pozivi za saradnju koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Mi idemo dalje i uz aktivnosti koje imamo u ovoj godini pristupamo pripremama za naredna Tri dana Galeba koje planiramo za prvi vikend augusta 2022. godine”, izjavio je Adil Šćuk, osnivač “Galeba”.

Leave your vote