Bisera Turković oštro odbrusila i poslala poruku Miloradu Dodiku: “Zemlja ostaje i opstala je uprkos barbarskim pohodima mnogo snažnijih i moćnijih nego što će on ikada biti!”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se na Facebooku porukom za Milorada Dodika.

“Ono što bi Milorad Dodik trebao da zna i što je suština rada institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugih institucija BiH, jeste rješavanje nagomilanih obaveza i zadataka, djelovanje u interesu svih građana, a ne puko oponiranje.

Apriori glasanje protiv svih predloženih odluka nije ništa drugo nego blokiranje rada Predsjednistva BiH.

A, što se tiče Bosne i Hercegovine, o njenoj budućnosti će odlučivati građani i njene demokratske, državne institucije, a ne destruktivni pojedinci, pa makar oni sebe vidjeli i u ulozi lidera.

Podsjetila bih gospodina Dodika da se lideri, ma kako bili dobri ili loši mijenjaju, ali zemlja ostaje i opstala je uprkos barbarskim pohodima mnogo snažnijih i moćnijih nego što će on ikada biti”, napisala je Turković na Facebooku.

Nakon rušilačkih najava Dodika oglasile su se Američka ambasada u BiH i Delegacija EU koje su decidno rekle da entiteti ne mogu povlačiti nadležnost s državnog nivoa.

“Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu bh. zakonodavstva u entitetima”, naveli su iz EU povodom posljednjih opasnih najava člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Amerikanci su, između ostalog, poručili da prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

“Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, saopšteno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.