Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor otvoreno “karte bacila na stol”: “Željko Komšić je izabran po Ustavu i zakonu, nije se sam izabrao!”

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, u razgovoru za N1 naglasila je da u Hrvatskoj “nisu zadovoljni” izborom Željka Komšića, u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, ali da kao zemlja koja je članica Evropske unije i koja poštiva vladavinu prava moraju prihvatiti rezultate izbora u susjednoj državi, koja je suverena.

“Mnogo Hrvata u Bosni i Hercegovini misli da Komšić nije njihov predstavnik, ali je činjenica da je izabran po istom zakonu i Ustavu. Činjenica jeste i da se taj čovjek – kojeg i ne poznajem, jednom sam ga srela – nije sam izabrao na tu funkciju i nulta tačka je da kad dolaziš u Sarajevo i predstavljaš svoju državu onda je minimum minimuma da poštuješ tu instituciju (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine)”, poručila je bivša premijerka Hrvatske.

Kosor je komentarisala i pismo američkog šefa diplomatije Antonyja Blinkena ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću u kome se traži da izvrši pritisak na lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića “kako bi prestao s opstrukcijama” plinskog povezivanja Hrvatske i BiH, zaključivši da “Čović, kao i drugi lideri stranaka koji o nečemu odlučuju, imaju priliku sada pokazati da su zaista opredjeljeni za evropske vrijednosti koje su prije svega vladavina prava i žestoka borba protiv korupcije i kriminala”.

Hoće li BiH imati nekih benefita od posjete Ursule von der Leyen? Možemo li se nadati datumu za otpočinjanje pregovora u martu?

Silno bih voljela i silno bih željela da, nakon ove posjete, BiH za mjesec i više dana učini korak naprijed, ali sam prilično pesimistična. Naime, kad je veliki korak učinila Evropska komisija za Ukrajinu ja sam tada rekla i bila uvjerena da se to treba učiniti isto za BiH, koja jeste teško funkcionirajuća država, sa mnogo problema vezanih za korupciju i vladavinu prava. Ukazala sam tada na nejednaka mjerila, odnosno nejednako vrijednovanje. Nakon ove posjete nisam previše optimistična. Rutte je vrlo jasno u Sarajevu dao naznačiti da nema prečica što je za mene jako indikativno. Smatram da i ne treba biti prečica, ali smo svjedočili da ih je, ipak, bilo.

Hrvatska se predstavlja kao zagovornik evropskog puta Bosne i Hercegovine, međutim neki to zalaganje objašnjavaju željom da se izmjeni Izborni zakon BiH, onako kako to predlaže HDZ BiH. Je li Zagreb iskren prema BiH, kada je riječ o evropskom putu?

Odgovorit ću vam načelno i ponovit ću ono što sam rekla mnogo puta bh. medijima i to je jedino ispravno polazište – ne možemo mi iz Hrvatske uređivati BiH. Mi kao članica možemo iskreno i punih pluća pomagati sa svojim iskustvom.

Ali ne možemo uređivati izmjene Ustava BiH i zakona jer je BiH suverena susjedna država. Naše institucije mogu sarađivati sa bh. institucijama i kad naši najviši dužnosnici dolaze u Sarajevo oni moraju poštivati domaće institucije. Tu nema dvojbe. Mnogo Hrvata u Bosni i Hercegovini misli da Komšić nije njihov predstavnik, ali je činjenica da je izabran po istom Zakonu i Ustavu.

Činjenica jeste i da se taj čovjek – kojeg i ne poznajem, jednom sam ga srela – nije sam izabrao na tu funkciju i nulta tačka je da kad dolaziš u Sarajevo i predstavljaš svoju državu onda je minimum minimuma da poštuješ tu instituciju (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine). Jer ako se mi Hrvatskoj zalažemo za pravnu državu onda to moramo kao temeljno načelo, da tako kažem, gurati i promovisati i u susjednoj državi.

A šta je to vladavina prava? To je poštivanje institucija. Ponavaljam – niko se u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije sam izabrao nego su to učinili građani. Jesmo li mi zadovoljni tim rezultatom? Nismo, ali moramo to poštivati.

S obzirom da Željko Komšić nema mogućnost ponovne kandidature za Predsjedništvo BiH, gubi li HDZ tu polugu kojom je pod kontrolom držala sve druge stranke sa hrvatskim preznakom u BiH? Hoće li to dovesti do pluralizacije ovog dijela glasača?

Teško mi je to procijeniti, nema dovoljno informacija i ne bih željela nagađati. Iz mog iskustva u Hrvatskoj, ali kao i iskrena prijateljica Bosne i Hercegovine, mislim da neće biti bitnijih pomaka u borbi za boljitak i pravnu državu u BiH sve dok ne dođe do nove garniture političara. Tako mi nekako govori iskustvo.

Prošle sedmice objelodanjeno je pismo američkog šefa diplomatije Antonyja Blinkena Gordanu Grliću Radmanu i Elmedinu Konakoviću u kome se traži da izvrše pritisak na lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića “kako bi prestao s opstrukcijama” plinskog povezivanja Hrvatske i BiH. Je li Čović, bez obzira što sve radi u rukavicama, zapravo došao do istog zida kao i Dodik?

To ćemo tek vidjeti. Mislim da Čović odlično kotira, vidjeli smo ga na sastanku sa jednim dijelom “tima Evrope” (smijeh). Teško mi je iz ove pozicije procijeniti. Mislim da Čović, kao i drugi lideri stranaka koji o nečemu odlučuju, imaju priliku sada pokazati da su zaista opredjeljeni za evropske vrijednosti koje su prije svega vladavina prava i žestoka borba protiv korupcije i kriminala.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.