Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić gostujući kod Hadžifejzovića: “Koji je lijek: mora se konstantno biti prisutan u Americi”

Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji. U nastavku prenosimo šta je između ostalog rekao, a objavljen je i snimak cijelog gostovanja koji možete pogledati ispod teksta.

“Dodik taktizira – sve radi sistemski! Pravi probleme da bi dobijao ustupke u pregovorima! Schmidtova odluka je korak od Evrope, a ne ka Evropi!

Odbili smo Aprilski paket jer je kroz njega moguća legalna disolucija države! Aprilskim paketom se političarima u RS-u daje ono što sada rade silom!

To se ne smije raditi! Da sam ministar ili neki predstavnik, ne bih govorio o “Otvorenom Balkanu” dok ne potpišemo granice sa Srbijom i dok nam se ne plati hidropotencijal koji se troši na Drini! Naš je problem što Dejton nije proveden – tačka!

Otišli smo ispod Dejtona i to je poraz za sve! Državna imovina je direktno vezana za agresiju na BiH i stvaranje “Velike Srbije”!

Neprovođenje Daytona je uzrok ove situacije! O Dodikovoj sili neću da govorim! O sili se ne govori – to se radi!

Ovo predugo traje i opasno je po cijeli svijet i mora se i na nas reflektovati! Međunarodna zajednica nam nameće standarde i istovremeno koči te standarde ili nameće aktivnosti!

Evropske vrijednosti već imamo, ali standarde nemamo! Schmidtova odluka je korak od Evrope, a ne ka Evropi!

Dodik pravi probleme da bi dobijao ustupke u pregovorima! Dobro je što su probosanske stranke potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini!

Ovo se pripremalo jako dugo! Problem je što Dodikovi mali koraci i izjave nisu bili zaustavljeni! On sve radi sistemski! Protiv sam bilo kakvih ad hoc rješenja! Problem je što Dayton nije riješio pitanje državne imovine!

Islamofobija je ovdje problem! Krv i tlo je ponovo u modi! Naša bosanska paradigma nije u modi! Kada se Amerikanci odluče da nešto urade, onda to urade! Primjer je Brčko, gdje sve funkcioniše!

Niko mi nije nudio da budem ambasador BiH pri UN-u! Niko iz vlasti me ne pita ni za kakav savjet! Prije nego što su neki ušli u vlast – da, a otkako su ušli u vlast – ne! Treba promijeniti tonalitet! Koji je lijek: mora se konstantno biti prisutan u Americi”, ustvrdio je Silajdžić.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.