Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tako kaže: “Neko mora da izgubi – Schmidt ili Dodik, u prednosti je visoki predstavnik!”

“Nakon ove Schmidtove odluke će doći do dodatnog zaoštravanja prilika i manje povjerenja i pesimistično gledam na mogućnost da se nešto normalizuje. Do izbora neće sigurno”, ističe Ivanić.

– Vjerujem da će partneri Rusije u PIC-u, Vijeću za provedbu mira, ignorisati Rusiju u narednom periodu. Kriza u Bosni i Hercegovini je bila među zadnjim krizama koje su riješene zahvaljujući potpunom jedinstvu Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Evropske unije. Ne znam ni za jedan ozbiljniji slučaj te vrste poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kasnije su se veliki sukobljavali i dolazilo je do sukoba u Siriji, Libiji, Afganistanu…

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže bivši član Predsjedništva BiH iz RS-a i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

DODIKOVA NEMOĆ

On ističe da je posljednja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, pokazala da Schmidt takođe ignoriše Rusiju.

KAKO BIH TREBA DA SE ODREDI PREMA SUKOBU U UKRAJINI?

– To je veliki izazov koji nije izazov samo za BiH. Postoji dosta zemalja koje pokušavaju da drže uzdržan odnos prema onome što se dešava u Ukrajini. Među njima su Kina, Indija, Pakistan, Irak. Sve te zemlje su ostale izvan opredjeljenja o sukobu. BiH ne bi imala izbora da je kandidat za članstvo u EU. Ali, pošto nije kandidat, treba da se drži koliko je moguće izvan opredjeljivanja. Sarajevo se grije ruskim gasom i drugog rješenja nema. Voćari iz Republike Srpske izvoze ogromne količine voća u Rusiju. Za takvu politiku treba jedinstvo, no tog jedinstva u Predsjedništvu BiH nema.

MILORAD DODIK JE NEDAVNO, NA POSEBNOJ SJEDNICI NARODNE SKUPŠTINE RS-A, REKAO KAKO JE SUMNJIVO TO ŠTO NIKADA NISTE POTEGLI VITALNI NACIONALNI INTERES. KAKO TO KOMENTARIŠETE?

– Nisam imao potrebu da potežem vitalni nacionalni interes zato što su se svi moji stavovi prihvatali i zato što sam u tim bitkama pobjeđivao. Zar mislite da je bilo jednostavno pobijediti kada je na snazi bila ponovna tužba BiH protiv Srbije? Zašto bi mi trebao vitalni interes kada sam unutar Predsjedništva BiH uspijevao da ostvarim zacrtane ciljeve? Nijedna odluka koju je Predsjedništvo BiH u mom mandatu donijelo nije bila suprotna interesima RS-a.

Važno je koje efekte postižete, a ne da li koristite ili ne koristite vitalni interes. Korišćenje vitalnog interesa znači da Dodik nije u stanju da provodi ono što misli da je ispravno. To pokazuje svu njegovu nemoć. I njegov mandat će biti obilježen time što je bio nemoćan da uradi nešto u Predsjedništvu BiH.

VELIKA BRITANIJA JE UVELA SANKCIJE DODIKU I ŽELJKI CVIJANOVIĆ, A LIDER SNSD-A JE ZA TO OPTUŽIO, IZMEĐU OSTALOG, I PDP?

– Dodiku su sankcije uvele dvije zemlje koje su ga svojevremeno dovele na vlast i on je jedini koji zna zašto je došlo do sankcija. Njemu bi bilo bolje da razloge za sankcije traži unutar sebe, a ne u PDP-u. Nikada nisam tražio sankcije ni za koga, jer ne mislim da je to rješenje.

TESTIRANJE SNAGE OHR-A

Ni ovim sankcijama se ništa neće dobiti. Osim što će Dodik sebe predstaviti kao žrtvu, a nama to uopšte nije u interesu. On je u zavadi sa ljudima sa kojima je svojevremeno direktno radio. Zna šta je s njima pregovarao i šta im je obećavao.

DA LI ĆE DOĆI DO NOVIH SANKCIJA?

– Ne znam, ali smatram da sankcije neće ništa posebno riješiti. One jesu neprijatne za sankcionisane, ali ne mogu promijeniti politički ambijent.

KAKVA ĆE BITI SUDBINA ZAKONA O NEPOKRETNOJ IMOVINI RS-A KOJI JE STUPIO NA SNAGU UPRKOS TOME ŠTO GA JE VISOKI PREDSTAVNIK UKINUO?

– Dodik je rekao da će da provodi taj zakon, a to znači novu konfrontaciju sa visokim predstavnikom. Moj osjećaj je da visoki predstavnik to i predosjeća i mislim da je ova odluka testiranje snage visokog predstavnika do kojeg nivoa može da ide. Ne znam kako će to da završi. Ne vjerujem da će Dodik prihvatiti ovu odluku, a sa druge strane nisam siguran da može svoju provesti do kraja.

KAKAV JE POLOŽAJ VISOKOG PREDSTAVNIKA KOJEG VLAST U REPUBLICI SRPSKOJ NE PRIZNAJE, A KOJI, SA DRUGE STRANE, RAZGOVARA SA PREDSJEDNIKOM SRBIJE?

– Ući će se u neku vrstu dugotrajnijeg obračuna. Sumnjam da će doći do kompromisa. Neko mora da izgubi, Schmidt ili Dodik. Trenutno mislim da je visoki predstavnik u prednosti zbog podrške ključnih zapadnih sila.

DA LI JE KRIZA U BIH SADA DUBLJA NEGO U TRENUTKU KADA JE BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK NAMETNUO ODLUKU O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA?

– Kriza je daleko dublja i ništa se nije desilo da se ona smiri. Smatrao sam da je potrebno da PIC suspenduje Inzkovu odluku na neko vrijeme i da dozvoli lokalnim političarima da dođu do kompromisnog rješenja. Kompromis je mogao biti zabrana negiranja svih presuda, a ne samo te jedne.

SVIJET NIJE CRNO-BIJEL

Ali, niko to nije htio. Nakon ove Schmidtove odluke će doći do dodatnog zaoštravanja prilika i manje povjerenja i pesimistično gledam na mogućnost da se nešto normalizuje. Do izbora neće sigurno.

A DA LI ĆE IZBORI BITI ODRŽANI ILI ĆE BITI PROLONGIRANI?

– Ne vjerujem da će biti prolongirani. Mislim da bi prolongiranje, u uslovima u kojima se BiH nalazi, proizvelo katastrofu. Vlada Federacije BiH praktično nije izabrana nakon posljednjih opštih izbora, institucije BiH ne funkcionišu i samo bi trebalo da se izbori odgode, pa da uđemo u stanje potpunog političkog haosa.

POSTOJI LI RAVNOTEŽA U SANKCIJAMA STRANACA PREMA DOMAĆIM POLITIČARIMA?

– Ne postoji. To je nastavak crno-bijelog pristupa koji međunarodne institucije imaju. Ovih dana sam čuo jednu izuzetno opasnu izjavu Bakira Izetbegovića koji je rekao: “Dok su džamije pune, ja se ne bojim za BiH”. Dakle, svi oni koji ne idu u džamije su protiv BiH! To je antidejtonska izjava. Na nju se niko od stranaca kritički nije ni osvrnuo, a kamoli sankcionisao Izetbegovića zbog toga. To je nastavak pogrešnog pristupa. To ruši legitimitet međunarodnih institucija. Volio bih da smognu snage da se prema svima ponašaju isto.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.