Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se oglasio: “Bošnjački narod je pupčanom vrpcom vezan za BiH”

“Ugovor Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine nije pitanje koje može biti predmetom bilo kakve političke trgovine, i on mora biti potpisan, prije ili kasnije, izjavio je za Preporod.info bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Za vrijeme mandata Džaferovića u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine (2018 – 2022) pitanje Ugovora Islamske zajednice našlo se dva puta na dnevnom redu, ali nije usaglašeno zbog protivljenja Milorada Dodika koji je u to vrijeme obnašao funkciju člana Predsjedništva.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini rješavanje ovog pitanja čeka od 2015. godine, kada je Vijeće ministar BiH jednoglasno usvojilo i dostavilo ovaj ugovor Predsjedništvu BiH na razmatranje i odlučivanje.

“Sramotno je na bilo koji način dovoditi u pitanje usvajanje Ugovora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s državom. On je trebao davno biti potpisan, kada su potpisani ugovori s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom. To se, nažalost, nije desilo.

Cijeli protekli mandat sam držao ovo pitanje aktuelnim, ali nije bilo spremnosti člana Predsjedništva iz RS da taj ugovor bude i zaključen.

On će prije ili kasnije biti usvojen onako kako je utvrdilo Vijeće ministara i po proceduri koju su prošla spomenuta dva ugovora. Jednostavno, drugog puta nema, i toga moraju biti svjesni svi – kazao je Džaferović.

Donedavni član Predsjedništva osvrnuo se i na stanje Bošnjaka, poručujući da je danas jedinstvo bošnjačkih i probosanskih snaga od ključnog značaja.

“Bošnjački narod je pupčanom vrpcom vezan za državu Bosnu i Hercegovinu i zbog toga se mora boriti za njeno očuvanje i napredak.

Devedesetih godina to je bila borba za nezavisnu i međunarodno priznatu državu i njenu odbranu, a danas je to borba za efikasnu i funkcionalnu državu koja će i Bošnjacima i drugim narodima koji žive u njoj garantirati i pružati zaštitu njihovih prava. U toj borbi neobično je važna riječ jedinstvo.

Jedinstvo svih bošnjačkih i probosanskih snaga, jer još uvijek postoje politike koje imaju drugačije ciljeve kada je Bosna i Hercegovina u pitanju – naveo je Džaferović.

Poručio je i da je “vrlo važno u ovom trenutku očuvati dostignuti nivo reformi i unaprijediti ga, kao i očuvati i unaprijediti naš EU i NATO put”.

“Fokus mora biti usmjeren na prava našeg naroda u RS, kao i na prava Bošnjaka u sredinama u Federaciji BiH gdje su manjina, jer tamo postoji sistemska diskriminacija. Naš narod, osim u BiH, živi i u drugim domovinskim zemljama i dijaspori.

Vrlo je važno razvijati saradnju s njima i boriti se, poštujući suverenitet država u kojima žive, za njihova prava. Sve ovo nabrojano bi bilo uspješnije da ima više jedinstva, a manje ostrašćenosti u borbi za vlast.

Iskustvo nas uči da, kada god smo bili jedinstveni, da su i rezultati bili bolji i obrnuto. Toga bi morali biti svjesni i aktuelni politički faktori.

Generalno posmatrano bošnjački narod se izborio za poziciju faktora bez koga se ne može riješiti nijedno pitanje u BiH, pa i šire. Moramo biti mudri i ne dozvoliti da se ta pozicija uruši. Nekima, nedobronamjernima, to je i cilj.

Zbog toga govorim o što je moguće većem stepenu jedinstva svih bošnjačkih i probosanskih snaga – kazao je Džaferović, prenosi Preporod.info.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.