Šefik Džaferović veoma otvoreno progovorio o protestima ispred OHR-a: “Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su sasvim opravdani protesti ispred OHR-a i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Građani imaju pravo boriti se”

“Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu.

Svojim odlukama visoki predstavnik je oznažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u, niti individualna prava u cijeloj državi”, poručio je Džaferović povodom današnjeg skupa održanog u Sarajevu.

“Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda.

Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanzme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a.

Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo sve govori”, ističe još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etnički razgrađivala država, već da bi se integrisala.

Schmidt je ovom odlukom iznevjerio svoj mandat i morat će vrlo brzo da se vrati na kolosijek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran.

Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umjesto što nažalost bježi od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze.

Ovo mu najdobronamjernije savjetujem”, zaključio je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.