Bivši hrvatski diplomata oštro kritikovao potez hvatskog premijera Plenkovića u Sarajevu: Pokazao je da ne poštuje Dejtonski sporazum

Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar i bivši ambasador Hrvatske u Moskvi, gostujući u programu N1 Hrvatska kometarisao je posjetu Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, kao i status Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima. Podsjetimo, Ursula Von der Leyen, Andrej Plenković i Mark Rutte boravili su jučer u zajedničkom radnom posjetu BiH kako bi domaće političare potaknuli na provedbu reformi nužnih da bi Europsko vijeće u martu moglo donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Plenković je donio odluku izbjeći susret s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Božo Kovačević je rekao da je to politički motiviran potez.

“Ako bismo htjeli inzistirati na dosljednosti u ponašanju Hrvatske onda bismo trebali postaviti pitanja: Priznaje li Hrvatska Daytonski sporazum? Je li aneks četiri Daytonskog sporazuma ustav Bosne i Hercegovine?

Ima li po tom ustavu što se tiče vanjske politike najviše nadležnosti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine? Odgovori na ta pitanja su pozitivni. Odbijajući se sastati s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine premijer Andrej Plenković, je pokazao da ne poštuje Daytonski sporazum.

Budući da je ustav koji definira način izbora članova Predsjedništva dio Daytonskog sporazuma”, rekao je Kovačević.

“Izbor Komšića je zakonit, pitanje političkog legitimiteta ostaje otvoreno, ali ne može se reći da je njegov položaj protuustavan”, dodao je analitičar.

Kovačević je istaknuo da je ključni problem u Ustavu Bosne i Hercegovine.

“Da bi Bosna i Hercegovina postala punopravni subjekt međunarodnih odnosa, političke snage, legitimni predstavnici etničkih skupina u Bosni i Hercegovini trebaju se dogovoriti oko teksta novog ustava.

Čak i ako riješe problem izbornog zakona, načina izbora članova Predsjedništva, kada riješe pitanja ustava sva ostala pitanja će biti sekundarna. Time neće biti riješeno pitanje međunarodnog statusa Bosne i Hercegovine jer ona je protektorat, a to je sve dok se relevantni politički čimbenici ne dogovore o tekstu ustava Bosne i Hercegovine”, objasnio je analitičar.

Kovačević je odgovorio na pitanje je li optimističan oko vremenskog okvira u kojem bi se trebao dogovoriti tekst ustava Bosne i Hercegovine.

“Prošlo je skoro 30 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, a pitanje ustava još nije riješeno. Bilo bi jako dobro da to pitanje bude riješeno prije isteka ove godine jer sve dok je Bosna i Hercegovina protektorat u skladu s aneksom jedan Daytonskog sporazuma.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda svake godine donosi odluku o produženju mandata međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini koje su jamac teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine”, kazao je Kovačević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.