Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač: “Dodik je dobio jasnu poruku. Ako krene otcjepljenje, intervenirat će svijet”

Bivši veleposlanik u Njemačkoj i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač bio je gost u Novom danu na televiziji N1 u kojem je komentirao političke aktualnosti u svijetu i regiji. Dotakao se i preleta američkih F-16 iznad Republike Srpske, ali i poteza Milorada Dodika. Potpuno je otvoreno progovorio.

“Milorad Dodik je dobio jasnu poruku.

Amerikanci neće ići rušiti Republiku Srpsku jer je to Dayton, no sve što bi dovelo u pitanje ustroj i odvajanje ne dolazi u obzir.

Ima ljudi koji kažu da je Dodik sve pripremio za otcjepljenje, ja prihvaćam tu mogućnost. Ako bi se to dogodilo, onda će intervenirati svijet i to se neće dopustiti.

Aktivirat će se Amerikanci i međunarodne snage. To će se silom zaustaviti. Vladimir Putin i Rusija tad ne bi učinili ništa jer nemaju za to kapaciteta.

To im je predaleko i imaju neke svoje brige. Prioritet su im Arktik i fosilna goriva na Arktiku. U slučaju separacije međunarodna zajednica bi reagirala vrlo oštro, a to je i u interesu Hrvatske. Hrvatska bi trebala biti najveći zagovaratelj oštrog djelovanja jer bi bio ugrožen vitalni nacionalni interes. Imamo obvezu štititi neovisnost BiH”, rekao je Kovač.

Podsjetimo, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u svojim je posljednjim istupima naglašavao da će RS proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnim nametne zakone o imovini.

Ambasada SAD u BiH oglasila se sa saopštenjem povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS koji je Ustavni sud proglasio neustavnim. “Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, naveli su između ostalog. U nastavku donosimo detalje.

“U više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno je istaknuo da je obilježavanje Dana Republike Srpske devetog januara neustavno.

Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara.

Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija.

Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Član III (3) Daytonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Sjedinjene Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara.

Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće.” stoji u saopštenju Američke ambasade.

Danas se u Banja Luci i drugim gradovima Republike Srpske obilježava 9. januar kao “dan Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.