Bivši visoki predstavnik vrlo oštro o Miloradu Dodiku: Došao je do tačke bez povratka

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik sedmicama unazad u kontinutitetu podriva državu. Podsjetimo, ukazi Dodika o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a stupili su na snagu prije nekoliko dana. Dakle, to znači da u RS-u, dijelu BiH, više ne vrijede ni državni ustavni sud ni OHR.

Kakvi su mogući naredni koraci visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta te može li doći do smjene Milorada Dodika u intervju za N1 komentirao je bivši visoki predstavnik u BiH, Wolfgang Petritsch.

“Strpljenje je za Dodika definitivno pri kraju. I to ne samo s Amerikancima i Britancima, sada je čak i Njemačka, kako čujem, ponovno udvostručila svoju odlučnost da stane na kraj njegovim provokacijama. Berlin i sve veći broj drugih prijestolnica EU shvaćaju da je Dodik došao do tačke bez povratka i smatraju da se mora poduzeti pravni postupak”, kazao je na početku razgovora.

Potom je dodao:

“Odluke visokog predstavnika o ukidanju dva zakona ima punu podršku ogromne većine. Ako ovo prođe neopaženo, posljednja inicijativa NSRS predstavljala bi dosad najteže kršenje Daytonskog sporazuma, i – ako bude prihvaćeno – nedvojbeno bi značilo kraj Bosne i Hercegovine kakvu poznajemo.

Stoga je važno pažljivo razmotriti sve dostupne opcije. Po mom mišljenju Odluke OHR-a otvaraju put pravnim postupcima prema Ustavu BiH. Ako bi se takvo kršenje Ustava dogodilo u nekoj drugoj zemlji Evrope, odmah bi se aktiviralo državno tužilaštvo zemlje. Ima li javnog tužitelja spremnog da provede vladavinu prava u Bosni? Nadam se.”, kazao nam je.

Na naše pitanje da ukoliko dođe do toga da Schmidt donese odluku o smjeni Milorada Dodika, kakve bi mogle biti reakcije njegovih bliskih saradnika, Petritsch nam je kazao:

“Čujem da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jako nesretan zbog Dodika i stalnih provokacija. Beograd je angažiran u pristupnim pregovorima s EU i ne treba još jednu glavobolju. Dijalog Beograda i Prištine o normalizacija odnosa Srbije i Kosova je u ključnoj fazi za koju Vučiću treba sva podrška Bruxellesa i Washingtona koju može prikupiti.

On želi zatišje na bosanskoj fronti. Što se tiče Moskve, međunarodna zajednica će se pokrenuti brzo protiv bilo kojeg ruskog zastupnika.

Viktor Orban velika je antievropska smetnja, ali preslab da bi napravio stvarnu štetu u BiH. Ukratko, optimist sam da će i ova kriza proći. No, tada je potrebno primijeniti snažniju i proaktivniju strategiju. EU, UK i SAD rade na tome. Sprema se zaokret u budućnosti BiH bez Dodika”, istaknuo je Petritsch.

U svojim ranijim razgovorima za N1 bivši visoki predstavnik je isticao da korištenje bonskih ovlasti nikada neće Bosnu i Hercegovinu učiniti pravom evropskom državom. Međutim situacija je iznimno složena i mnogi stručnjaci naglašavaju da svjedočimo najvećoj krizi posljednih nekoliko godina. Samo za naš portal Petrisch je kazao koji bi su najpametniji koraci koje bi međunarodna zajednica trebala napraviti.

“Danas postoji više održivih načina i sredstava od Bonskih ovlasti. Da prošli izbori u RS nisu bili namješteni, do sada bismo vidjeli drugi RS. RS bez nelegitimnog predsjednika. Još važnije, bh. pravosudni sistem, državno odvjetništvo, moraju biti na razini evropskih standarda i početi postupati po Ustavnim odredbama. Zakoni vrijede za svakog građanina Bosne i Hercegovine – uključujući predsjednika entiteta Republika Srpska.

Suočimo se s tim: rijetko postoji neki bosanski političar koji je učinio toliko zla vlastitom narodu i rodnoj zemlji. Mladi odlaze u EU jer ne vide perspektivu za sebe. Ko će onda vraćati gigantski proračunski deficit RS koji je Dodik nakupio? Ne on, bojim se. Provocirajući međunarodnu zajednicu, jednostavno želi skrenuti pozornost s ekonomske i finansijske katastrofe koju on stvorio.

Osjećam da smo svjedoci početka odlučujućeg poglavlja za bolju Bosnu. A Dodik neće biti dio toga”, zaključio je Wolfgang Petritsch.

No, niko sa sigurnošću ne može tvrditi da će Schmidt donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika. Podsjetimo, RS od ranije već ima iskustva sa smjenom predsjednika. Dakle, 5. marta 1999. tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp smijenio je Nikolu Poplašena, koji je u jesen 1998. ubjedljivo pobijedio kao kandidat koalicije SRS RS-SDS. Mirko Šarović je preuzeo dužnost predsjednika RS u nastavku mandata.

Kako bi provjerili ko u tom slučaju bi zamjenio Dodika, pozvali su i eksperta za ustavno pravo, Kasima Trnku.

“Pošto je predsjednik RS bio na neposrednim izborima, ako bi bio smijenjen trebali bi ponovo da se održe izbori i da se to pitanje na taj način riješi. Svakako, tu bude vršioc dužnosti da li jedan od potpredsjednika preuzima tu dužnost ili predsjednik NSRS preuzima tu dužnost. No, svakako to je samo do novih izbora”, kazao je Trnka za N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.