Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Herceogivnu Wolfgang Petritsch otvoreno je priznao: “EU neće dopustiti Republiku Srpsku na Kosovu, imamo veoma loše iskustvo”

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch kazao je da EU traži osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast i nije tip Republike Srpske, koja je po njemu vrlo loš primjer.

“Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koja nije vrsta RS-a. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u BiH i znam kako je teško nositi se sa RS-om”, rekao je Petrisch i dodao da je međunarodna zajednica apsolutno protiv takvog modela.

Opisao je francusko-njemački prijedlog za pitanje Kosova kao međukorak prema međusobnom priznanju Kosova i Srbije. Naveo je da je evropski put Srbije uvjetovan priznanjem Kosova te je ujedno pozvao premijera Kurtija i predsjednika Vučića da konačno donesu političku odluku o podršci i provedbi njemačko-francuskog prijedloga.

Petritsch je rekao da kroz prijedlog EU želi ubrzati pregovore s Beogradom, ali u isto vrijeme pogurati zahtjev Prištine za članstvo u EU.

Na pitanje da li vjeruje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će odobriti cijeli paket njemačko-francuskog prijedloga, Petrisch je istakao da je to teška odluka za svakog srpskog političara.

“Znate da Vučić ima veliku opoziciju u svojoj zemlji. Pratili smo nerede u Skupštini Srbije i to nisu baš dobri znaci.

Ali mislim i vraćam se na ono što sam ranije rekao, politička hrabrost je danas važna.

Sada treba da vidimo Vučića, koji ima ogromnu većinu u zemlji, da izađe i kaže koliko god da je teško – uradit ćemo ovo”, rekao je Petrisch za Gazzetu Express.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, Petrisch ukazuje da će ona biti dio suverene države Kosovo, koja ima pred sobom ispunjenje te obaveze preuzete prije 10 godina.

Petrisch je istakao da pravoslavna crkva i manastiri igraju važnu ulogu u životu i životu svih Srba i Prištinu treba savjetovati da ozbiljno shvati ovo pitanje.

“Posjetio sam Dečane i oca Savu, koji je otvoren i koji je tokom rata bio jedan od rijetkih Srba na Kosovu koji je razgovarao i nastavio da ima kontakte sa kosovskim Albancima.

On naravno kaže da treba da postoji poseban status za pravoslavne manastire i crkve na Kosovu, a to je ono što i ja kažem”, dodao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.