Bivši vojni predstavnik BiH pri NATO Alija Kožljak jasan kao dan: “Dodik bez vanjskog mentorstva i podrške ne bi uopšte bio u poziciji da blokira državne institucije”

Šef odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO Alija Kožljak govorio je za Oslobođenje.

Ističe da destruktivno djelovanje Milorada Dodika nikako ne treba posmatrati izolovano, samo u okvirima bh. svakodnevnice.

– Dodik bez vanjskog mentorstva i podrške ne bi uopšte bio u poziciji da blokira državne institucije, niti integracijske procese BiH. Dodiku je secesionističko djelovanje, kako cilj, tako i alat u osiguranju snaženja njegove političke pozicije, kaoipodrškenjegovoj vladavini.

Stoga se može očekivati da će on nastaviti sa podrivanjem državnih institucija, čime ostvaruje i jedno i drugo, a to je realiziranje interesa mentora da preventira euroatlantske integracije, te pridobijanje biračkog tijela pred predstojeće izbore.

Manipulacija nacionalističkom retorikom, baziranom na iznuđenim emocijama, a ne argumentima je već oprobani metod, što mu je jedino preostalo u veoma suženom prostoru djelovanja, dodatno limitranim međunarodnim sankcijama, i proruskom retorikom.

Putinove instrukcije i iskustva iz istočne Ukrajine mu mogu poslužiti kao dodatno ohrabrenje za njegova separatistička nastojanja, ali ne postoje ni minimalni uslovi da entitet RS može čak ozbiljno irazmišljati o otcjepljenju od BiH.

Svjestan je da za to niti postoji podrška međunarodne zajednici, niti bi takva zamisao mogla biti realizirana bez oružanog sukoba. Na taj način bi zauvijek izgubio i ovo što ima danas, entitetsko uređenje BiH, rekao je Kožlljak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.