Bivši vojni predstavnik BiH pri NATO bez imalo uvijanja poručio: Rusija se plaši političke i praktične pomoći NATO-a Bosni i Hercegovini

Ambasada Ruske Federacije u BiH danas se oglasila saopćenjem u kojem je između ostalog, navela da rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna, te da se priprema teren za „NATOizaciju“ BiH.

Njihove navode za portal “Avaza” komentirao je profesor Ambasada Ruske Federacije u BiH danas se oglasila saopćenjem u kojem je između ostalog, navela da rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna, te da se priprema teren za „NATOizaciju“ BiH., šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Burch Univerziteta i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u.

– Pa prije svega očigledno je da je Ruska Federacija imala plan u BiH, ono o čemu sam ja odavno pričao i to je strateški plan koji se pravio još od 2014. godine, kako taj svoj interes proširiti na zapadni Balkanu.

Glavno utočište bila je upravo Bosna i Hercegovina zbog tih takozvanih proruskih pomagača te njihove nakane prvenstveno koje su našli u Miloradu Dodiku s kojim su u posljednjih 7-8 godina održavali redovne sastanke u smislu realizacije tog plana – rekao je profesor Kožljak.

Dalje dodaje da je to prije svega bilo fokusirano na preventiranje euroatlatnskih integracija BiH.

– Očigledno je da to sada ne ide kako je zamišljeno. Prije svega, dva su ključna razloga.

Prvi da ne ide po planu ruska agresija u Ukrajini, a drugi je taj što je upravo ta ruska agresija proizvela neviđeno jedinstvo Zapada, koje se odrazilo i na to da je ponovo prebačen fokus Zapada i ključnih euroatlantskih organizacija u davanju podrške BiH u smislu preventiranja bilo kakvog ugrožavanja sigurnosti, a drugo ponovnog reaktiviranja i intenziviranja euroatlantskog puta BiH – kaže Kožljak.

Čega se plaši Ruska Federacija

– To sam vidio u nekoliko primjera i ova Deklaracija koja je objavljena u Madridu tokom Samita NATO zvaničnika je alarm za Rusku Federaciju da se NATO ne šali po pitanju te nakane, saopćavajući taj paket prilagođenih mjera za BiH, koji uključuju i političku i praktičnu pomoć BiH.

To je ono čega se plaši Ruska Federacija, jer je to sada direktno i veoma konkretno angažovanje zvaničnika NATO-a, ali i bilateralno država članica NATO-a po pitanju intenziviranja.

Prvo po otklanjanju prepreka na EU i NATO putu BiH, gdje se konkretno spominju politička i praktična pomoć gdje će se raditi na snaženju institucija BiH, podizanju interoperabilnosti i u ovoj prvoj fazi pomaganja institucija BiH na preventiranju ugrožavanja sigurnosti.

To je čega se Ruska Federacija plaši.

– Sada imaju direktnu rampu na zapadnom Balkanu i u BiH. Tu rampu postavlja NATO.

Kada sam upozoravao na pitanje produženja mandata EUFOR-a i ulaganje veta Ruske Federacije, upravo sam mislio na ovo. Ova naznaka Ruskoj Federaciji da će se NATO angažovati pozivajući se na Rezoluciju Vijeća sigurnosti iz 2004., prvi put je shvatila opasno.

To je ono što daje mandat NATO-u da se ponaša na ovaj način, odnosno da vrati fokus i proaktivno djeluje u BiH. Znači Ruska Federacija je toga svjesna i to je ta reakcija – rekao je Kožljak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.