Bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u profesor Alija Kožljak uvjerava: “BiH će biti ojačana da odgovori na prijetnje izvana, direktne od Rusije i njenih satelita u regionu”

Iako je vrijeme godišnjih odmora, na neformalnim sastancima nastavljene su debate o zaključcima nedavno održanog Madridskog samita NATO-a, tokom kojeg je BiH imala posebno mjesto.

Šef odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, profesor Alija Kožljak upravo se vratio iz Brisela i kaže da jedan samit NATO-a odavno nije imao tolilko odjeka kao ovaj posljednji.

– Diskusije u kojima sam i ja učestvovao prethodnih dana su uglavnom u smislu da je značaj ovog samita ogroman. Prvo, za samu organizaciju, jer je nakon 12 godina Alijansa usvojila svoj strateški koncept.

On daje akcenat na partnerstvo u smislu računanja na partnere u smislu kooperativne sigurnosti, ali i pomoći partnerima kojima ta pomoć treba – kaže za „Avaz“ profesor Alija Kožljak.

Krucijalna odluka za BiH

Sa kolegama iz NATO-a i EU u Briselu, s kojima se sastao uprkos činjenici da je u toku sezona godišnjih odmora, on je razgovarao o jačanju državnih institucija i ubrzanju euroatlantskog puta naše zemlje, kao temama kojima je na Madridskom samitu ali i na njegovim marginama, posvećena posebna pažnja.

– Poprilično smo se složili oko toga. Nakon Švedske i Finske koje su pozvane u NATO, BiH je sljedeća u redu za članstvo – ističe Kožljak.

Na putu euro – atlantskih integracija, dodaje, BiH će kao partner od posebne važnosti i država aspiranta za članstvo, imati pomoć NATO-a. Na osnovu odluka sa samita, BiH će biti ojačana da odgovori na prijetnje izvana, direktne od Rusije i njenih satelita u regionu, ali i one unutrašnje kojima svjedočimo proteklih godina.

– NATO je zaključio da je sigurnost BiH zaključana sa sigurnošću NATO-a. To je integrirano i to je krucijalna odluka za BiH, jer više nema nikakve sumnje da će NATO voditi računa o sigurnosti BiH. A implementacija na terenu je započeta samo dva dana nakon samita.

Već su izdvojena sredstva za povećanje brojnog stanja osoblja NATO štaba u Sarajevu, što se shvata kao priprema terena za eventualno raspoređivanje robusnijih snaga u BiH u slučaju da Rusija blokira produženje mandata EUFOR-a. Snage koje se raspoređuju ovih dana su samo prethodnica – ističe Kožljak.

Pomoć u reformama

U tom kontekstu Velika Britanija šalje stručnjake za cyber sigurnost, koji će raditi i na pružanju političke podrške BiH u borbi protiv destruktivnih elemenata.

– U narednom periodu nas neće iznenaditi ako rušitelji suvereniteta BiH i njenog euro – atlantskog puta na način da budu ignorisani. U najmanju ruku.

To je ona light opcija od tri koje su pripremljene, da se njihovi stavovi ne tretiraju kao relevantni, te da se NATO put BiH posmatra samo u smislu zvanično donesenih odluka. A sve zvanične odluke idu u pravcu za koji se BiH zalaže.

Nakon Madridskog samita dogovorene su i zajedničke aktivnosti na istovremenom ubrzavanju i evropskog i NATO puta BiH.

– Donesen je zaključak da će i jedna, i druga organizacija raditi na tome da pomognu potrebne reforme. U tom smislu, reforme na evropskom putu će biti reinterpretirane i rađene u fazama, počevši od najneophodnijih, kako bi se na jesen dobio status kandidata odmah nakon izbora.

Na taj način stvorili bi se uslovi za funkcionalnije državne institucije, što je uslov i za poziv BiH u NATO. Neformalno sam dobio poruku da će se u septembru ubrzano raditi na dostavljanju drugog programa reformi BiH, gdje bi se BiH vrlo brzo mogao najaviti poziv za članstvo u NATO – kaže profesor Alija Kožljak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.