Bodo Weber direktno i bez imalo uvijanja iz Berlina kod Hadžifejzovića: “Hrvatska je remetilački faktor u odnosima BiH u EU”

Bodo Weber, analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

– Hrvatska remetilački faktor u odnosima BiH u EU! Hrvatska trojanski konj u EU! Dodikova najava secesije provociranje; otišao predaleko… teško da se može vratiti nazad!

Čović se nadao dogovoru o Izbornom zakonu; licitirali su u vezi sa trećim entitetom. Rusija je pogrešno procijenila; ništa im ne ide po planu!

Sada je Moskvi teško izvući se, a ne priznati poraz! 2014. godine je Putin nagovarao Dodika da se otcijepi, a navodno je Vučić to spriječio!

Zapad bi trebao uvesti sankcije vodstvu RS-a, poslati pojačanje, poslati jedinice u Brčko! Dodik bi u avanturi secesije bio sam! Moskva neće pomoći Dodiku da ide u avanturu secesije!

Vidjet ćemo još jednu rundu pregovora za izmjene Izbornog zakona! Od početka su bili opasna greška EU i SAD-a! Zagreb u EU djeluje kao produžena ruka HDZ BiH! Hrvatska nije načisto sa svojom prošlošću; remetilački je faktor u odnosima BiH u EU!

Hrvati u BiH zarobljeni politikom HDZ BiH i Dragana Čovića! Hrvatska je trojanski konj u EU! Djeluje u interesu Čovića i HDZ BiH! Željana Zovko je enigma, specifična osoba s dvojnim državljanstvom; čas je u hrvatskoj politici, a čas u HDZ-u BiH! To je konflikt interesa!

Taktički se Dodik malo povukao; vidjeli smo lažno vraćanje u Parlament nakon reakcije Vučića! Čović se nadao dogovoru o Izbornom zakonu; licitirali su u vezi sa trećim entitetom. Čović se nada još jednoj rundi, ali sumnjam da će doći do dila. Morat će odlučiti hoće li se povući i čekati nove izbore! Nemaju Dodik i Vučić iste interese. Vučiću nije bilo drago što ima direktan odnos sa Moskvom.

Vučić sjedi na dvije stolice, komplikovan je. Pritisak će svakako rasti nakon izbora u aprilu. Rusija je pogrešno procijenila; ništa im ne ide po planu! Sada je Moskvi teško izvući se, a ne priznati poraz! Mislim da je konflikt između Zapada i Rusije zasad kontrolisan! Rusiji je cilj provocirati Zapad djelovanjem u BiH!

Zapad bi trebao uvesti sankcije vodstvu RS-a, poslati pojačanje, poslati jedinice u Brčko… onda bismo imali situaciju u kojoj se ne bismo ni morali pitati koji je ruski interes! Slanje ruskih vojnika u RS više nije opcija! Trebao bi Dodik razmisliti da li bi htio ići u avanturu secesije, jer Moskva mu neće pomoći u tome – poručio je Weber kod Hadžifejzovića.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.