Borenović: Čuj Dodika; Vjerujete li meni ili svojim očima? Evo ti zvanični Michelov spisak, bar ti znaš “ingliš” pa pročitaj

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, oglasio se na svom Twitter nalogu nakon prozivki koje je danas na njegov račun uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Lider SNSD-a je, podsjetimo, danas kazao kako je Borenović pristao na sve što je prije dva dana dogovoreno u Briselu, ali ubrzo nakon toga stigao je demant lidera PDP-a.

Borenović je objavio fotografiju iz službenog dokumenta u kojem nije navedeno da je on jedan od bh. lidera koji je saglasan sa dokumentom iz Brisela.

– Čuj Dodika: “Vjerujete li meni ili svojim očima?” Čovječe, rekao sam – s tobom i tvojom korumpiranom bratijom neću prihvatiti ni potpisati ništa. Evo ti zvanični Mišelov spisak “Agreed by following participants…”, bar ti znaš ingliš pa pročitaj, rekao je Borenović.

Lider PDP-a istakao je kako je u Brisel otišao da zvaničnicima Evropske unije da kaže istinu u lice, znajući da troše veliko vrijeme u pokušaju da sa političkim elitama postignu nekakav dogovor.

Jučerašnji sastanak u Briselu ocijenio je kao jedan u nizu “koji se dešavaju posljednjih deceniju koji i neće donijeti ništa”.

“Godine prolaze, pomaka nema, a zemlja nazaduje i demografski i ekonomski i vrijednosno”, rekao je Borenović ističući da za stanje odgovornima smatra političke elite koje imaju strah od reda, pravila i standarda.

Jasno je, kaže, rekao da su vladajuće korumpirane elite najiskreniji protivnici evropskih vrijednosti i ulaska u Evropsku uniju i vladavine zakona.

“Očigledno su se neki od njih prepoznali u mojim riječima, očigledno i Milorad Dodik kojeg nisam ni pomenuo”, rekao je Borenović tvrdeći kako je sit priče o optimizmu, opredijeljenosti, predavanju zahtjeva za kandidatski status “dok je zemlju u posljednjih nekoliko godina napustilo preko milion ljudi.

“I po izvještajima tih iz Brisela svi kažu da smo mi politički zarobljeno društvo”, dodao je.

Borenović na sporazum u Briselu nije pristao, jer kaže, ne želi da sa korumpiranim političarima ima ikakvog posla, čak ni na papiru.

“Zamislite dvoličnosti, vladajuća politička elita sa SNSD-om, SDA i HDZ-om se obavezuje da će usvojiti tri zakona iz 14 prioriteta šest mjeseci nakon izbora. Zašto to ne učine sada? Oni su vlast, imaju većinu, uradite to sada gospodo”, rekao je Borenović tvrdeći da je najveći broj ljudi iz delegacije Evropske unije podržao njegov govor na marginama sastanka.

Usaglašeni dokument nazvao je pokazateljem kapitulirajuće politike Milorada Dodika i SNSD.

“To je pokazatelj da Dodik jednu priču priča u Narodnoj skupštini Repiblike Srpske, drugu u Briselu, treću negdje na istoku”, rekao je Borenović dodajući da kapitulaciju predstavlja i dio dokumenta u kojem stoji da će Bosna i Hercegovina nastaviti da usklađuje svoju politiku sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Kao posebno sramno istakao je činjenicu da se naziv Republike Srpske spominje tek u fusnoti dokumenta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.