Borenović “potkačio” Milorada nakon najave sastanka sa šefom ruske diplomatije: Zašto Dodik ne ugosti Lavrova u Sarajevu ili Banjoj Luci?

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović postavio je pitanje članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zašto se ne sastane s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u Sarajevu ili Banjoj Luci umjesto što ide u Beograd.

“Prošli put kada je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, dolazio na Balkan, član Predsjedništva BiH se sastao sa njim u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a sada najavljuje sastanak u Beogradu.

Zašto Lavrova nije pozvao u posjetu i sastanak u Banju Luku, Sarajevo, Istočno Sarajevo ili bilo gdje u Republici Srpskoj i BiH? “, pita Borenović.

Lider PDP-a smatra da Dodik to očito ne smije.

“Sada je potpuno jasno da ovaj najavljeni susret u Beogradu potvrđuje činjenicu da se BiH pridružila sankcijama Savjeta EU protiv Rusije, a da je Dodik to krišom omogućio”, dodao je.

Borenović kaže da se Dodik, rastrzan između dvije strane, jer je svima nešto obećao, sada vadi iz problema.

“Bez obzira na sve, ostaje činjenica da je odluke u ime BiH u vanjskoj politici prepustio bošnjačkoj strani, propustivši da se Republika Srpska pita. Imao je sve mehanizme, ali je jednostavno odlučio da ništa ne učini da se u Sarajevu čuje naš glas”, rekao je Borenović.

Podsjećamo, Dodik je najavio danas da će u utorak 7. juna razgovarati sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom u Beogradu, a deset dana poslije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

“Pritišću nas sa svih strana da se priključimo sankcijama protiv Rusije i da tako pokažemo neki svoj entuzijazam. Odlučili smo da to ne učinimo, jer znamo da će ova nepogoda proći i da ćemo morati da sarađujemo i imamo dobre odnose sa Rusijom”, rekao je Dodik danas u Šipovu.

On je istakao da je situacija u BiH danas podijeljena više nego ikada ranije, ali je ukazao da nije namjera da se pokvare odnosi sa Zapadom, iako sa te strane svakodnevno stižu pritisci da se uvedu sankcije Rusiji.

Dodik je dodao da su epilog predstojeći susreti sa Lavrovom u Srbiji, a potom i Putinom, te da smatra da će to izazvati određene reakcije na Zapadu.

“Moje je da vama obezbijedim stabilnost. Republika Srpska je danas stabilna, pokazuje još jednom da pored silnih nastojanja i na unutrašnjem i spoljašnjem planu zna naći odgovor i ostati stabilna”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gdje bi trebao razgovarati s Putinom.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov boravit će u Srbiji 6. i 7. juna, gdje će sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Ovime je Dodik potvrdio ono što se već odavno zna, da je glavni ruski igrač na Balkanu, a bh. entitet RS područje gdje Moskva ima presudnu ulogu i utječe na političke odluke i procese.

Interesantno, Radio-televizija RS-a večeras će emitovati eksluzivni intervju sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, iz Moskve. U najavi intervjua, agresija na Ukrajinu je nazvana baš kako doliči ruskoj propagandi – “specijalna vojna operacija”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.