Boris Mijatović, zastupnik u njemačkom Bundestagu nedvosmisleno na Face TV poručio: “Treba nam da se međunarodna zajednica u BiH brine o miru, sigurnosti i stabilnosti”

Boris Mijatović, zastupnik u njemačkom Bundestagu gostovao je na Face televiziji, a njegov intervju je pušten tokom Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem. Dotakao se brojnih tema, a govorio je između ostalog o Schmidtu, Dodiku i EU…

“Samo zato što je Schmidt Nijemac – ne znači da mu ja, Boris Mijatović, mogu reći šta bi trebao, a šta ne bi trebao raditi”, istakao je.

Poznajem Dodikovo političko ponašanje i provokacije posljednjih dvadesetak godina. Jedna stvar su Dodikove provokacije, a potpuno druga šta je politički ishod toga. Njegovo ponašanje nije u redu.

Ako ga sankcionišemo, sankcije moraju biti djelotvorne, moraju pogoditi cilj ili srž, moraju biti izazovne, ali i dovoljno jake da izdrže svaku prepreku koja se možda nađe na putu. Uveli smo sankcije protiv Rusije, ali moramo vidjeti da li će to sve funkcionirati.

Ukoliko uvedete sankcije individualcima, oni imaju pravo da se žale. Zato moramo biti sigurni da će uvedene sankcije uspjeti. Posmatramo sve detaljno u EU; moramo naći kompromis između 27 država. To je „olakšica“ koju Dodik koristi, ali se ne može u potpunosti osloniti na nju.

Ured visokog predstavnika nam još uvijek treba. Treba nam da se međunarodna zajednica brine o miru, sigurnosti i stabilnosti BiH. Moramo pronaći rješenja i odlučiti na koji će način odluke Schmidta biti sprovedene.

Sloboda medija je jedan od ključnih, fundamentalnih elemenata svake države koja se nalazi u EU. Ovo je jedan od osnovnih uslova za ulazak u EU kojeg se ne možemo tako lako odreći i zapostaviti ga. EU to ne bi dozvolila. Ako su zakoni poput Zakona o kleveti put kojim država želi krenuti, ali cijela zemlja, ne samo entitet – onda se ta zemlja udaljava od EU.

Otvorili smo vrata s kandidatskim statusom. Rekli smo da želimo napraviti put za svih šest zapadnih balkanskih zemalja za članstvo u EU. Vrata su otvorena, ali država i narodi se moraju pokrenuti. Ukoliko imate političare kao što je Dodik, koji je izabran i koji se udaljava od ovog puta, onda je vidljivo da nema volje da se prođe kroz ova vrata.

Ja mogu podržati i pomoći – u smislu da pronađemo neke izvršne reforme, ali moramo imati slobodu medija. Ukoliko su mediji ili manjine u državi diskriminirane, kao LGBT zajednica – to što se desilo s njima mi se nikako ne sviđa. Morate biti zaštitnički nastrojeni prema svakoj grupi u vašoj zemlji.

Ako namjerno birate koga ćete zaštititi, onda niste shvatili šta trebate uraditi sa svojom državom i zaštita svih manjina vrijednost je za koju se EU zalaže. Ako namjerno izostavite ovu vrijednost, onda nemate interesa za EU. To je odluka države i građana koji u njoj žive.

Ukoliko izbori pokažu, odnosno ukoliko su izabrani političari koji konstantno provociraju i daju časne medalje najvišim zvaničnicima za koje smo raspisali potjernice, za ozbiljne zločine, onda je to volja naroda koja je u suprotnosti s putem ka EU. Ako ne dođemo do EU, sva su ostala pitanja izgubljena i bespotrebna”, kazao je Mijatović.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.