Bosanac Dženan Rakić nakon što je oduševio izvedbom pjesme Massima Savića u Zvezdama Granda: “Na ulici sam svirao da bih zaradio za sebe i školovanje”

Bišćanin Dženan Rakić (23) oduševio je žiri i publiku svojim nastupom u “Zvezdama Granda”. Za izvedbe numera “Iz jednog pogleda” Massima Savića i “Lutka za bal” grupe “Parni valjak” dobio je osam glasova od članova žirija.

“Još nisam svjestan, još odgovaram na poruke koje od sinoć pristižu. Što je najgore, ja sam dok je emisija bila emitirana, imao svirku s bendom, pa nisam ni stigao gledati ništa, evo sada gledam tek emisiju.

Nisam ni bio svjestan šta je to što je toliko diglo tu prašinu, ali eto. Trudim se biti drugačiji i svoj – rekao je Rakić za portal “Avaza”.

Ovo je njegovo prvo učešće u muzičkom takmičenju “Zvezde Granda”, ali daleko od toga da mu je prvo muzičko iskustvo. Dio je benda “Retro” s kojim često nastupa po pabovima i pivnicama. I voli to.

Nisu mi ni bina ni kamera strani

“Prvi put sam u “Grandu” s tim da se već desetak godina bavim muzikom, od 13 godine, od nekih orkestara, do hora, pa muzička škola i bend koji obitava već pet godina, u januaru slavimo 5. godišnjicu. Do kraja iduće godine planiramo izbaciti album.

Nisu mi ni bina ni kamera strani. Imam iskustva, što se kaže – kroz smijeh nam govori Rakić.

Ističe da je tržište u BiH malo, a da “svako svog gura”.

“Mi smo iz malog grada. Teško je doći i do Sarajeva i Mostara i tako tih malo većih gradova. Na “Zvezde Granda” sam se odlučio i zbog Đorđa Davida, koji mi je jedan od uzora, kojeg sam izabrao za mentora.

Generalno, to više nije toliko narodnjačko takmičenje, kao što je bilo prije. Preovlada mi sada više pop-rok ili pop-folk, hajmo reći, koji je slušljiviji od narodnjaka. Vidim sam sebe tu, i kao dobru priliku za promovisanje sebe, ali naravno i samog benda u kojem sam – iskren je Rakić.

Mnoge je oduševio izvedbom numere Massima Savića, pjevača koji je preminuo 23. decembra i kojeg region oplakuje. No, Rakić je emisiju snimio ranije, nije mogao znati da će dva mjeseca poslije Savić preminuti.

Svaka marka bitna

“Naravno, jako mi je žao zbog Massima, slušam čovjeka cijeli život i pratim ga.

Ali emisija je snimljena prije dva mjeseca, na prvu sam izabrao „Iz jednog pogleda“ Massima Savića i „Lutka za bal“ grupe „Parni valjak“, a i Aki je preminuo prije nekoliko mjeseci.

Nevjerovatna koincidencija – kazao je Rakić.

Osim po specifičnom načinu pjevanja, Rakić je mnogima zanimljiv i zbog fizičkog izgleda, kao i mnogobrojnih tetovaža koje ima, ali i jednog detalja iz njegove prošlosti.

Naime, ovaj dvadesettrogodišnjak bio je prvi ulični pjevač i svirač u Bihaću, i to dok je bio maloljetan. Na ideju je, kaže, došao gledajući na internetu umjetnike koji po ulicama evropskih metropola sviraju i pjevaju skoro na svakom ćošku.

“Promovišu jednostavno svoju umjetnost na ulici i samim tim i zarade. Pošto sam tada bio srednjoškolac, a srednjoškolcu je, što se kod nas kaže, svaka marka bitna… Imao sam to neko znanje iz muzičke škole. Odlučio sam da uzmem gitaru i da odem na naš trg u Bihaću i pokušam. To mi se i osladilo, mogu vam reći, jer ta interakcija s ljudima…

Sviram, zabavljam ljude, oni stoje oko mene… Nisam tada ni radio aktivno, nisam svirao, u planu nije bilo da imam bend i sviram po pabovima i pivnicama, nego eto… Dijete koje se odlučilo da zaradi za sebe i svoje školovanje.

Jesam uspijevao u tome. Na trgu sam bio svaki dan tokom ljeta, upoznali su me ljudi, cijeli grad me tako upoznao i tako me i danas znaju, kao “malog sa trga” – ispričao nam je Rakić.

Rekao je i da ne želi sebi da daje neke ogromne ciljeve.

“Jer svako ko je poletio previsoko, pao je niže od niskog. I hoću da sa svojim mentorom i timom idem stepenicu po stepenicu i tako ću, nadam se, doći do vrha ledenog brijega – kazao je Rakić.

Već 30. decembra sa bendom nastupa na trgu u Bihaću u “Winter Parku”, a za Novu godinu, odnosno 31. decembra u pivnici „Kod crnog mačka“ u Vitezu.

Dženanov nastup možete pogledati na videu ispod, a počinje od 1:11:08.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.