Bosanac iz Nizozemske, karizmatični magistar međunarodnog prava Alden Pervan: “Vjerujem da upravo bh. dijaspora posjeduje kapacitete da pokrene prijeko potrebne reforme i pozitivne promjene u BiH”

Karizmatični Alden Pervan, Sarajlija koji je odrastao i živi u Nizozemskoj je jedan u nizu Bosanaca koji se stavio u prve redove Pokreta Snaga domovine gdje je htio što više da doprinese našoj državi.

Pervan o sebi i svojoj karijeri govori: ”Nedavno sam magistrirao međunarodno i evropsko pravo na Open Universiteit u Heerlen-u. Na istom univerzitetu sam asistent na odjeljenju za međunarodno i evropsko pravo. Moja ambicija je da na ovom odjeljenju i doktoriram. Iako sam odrastao u Nizozemskoj, i volim reći da sam privremeno izvan Bosne i Hercegovine, uvijek sam ostao jako vezan za svoju zemlju porijekla.

Razgovarala: Azemina Smailbegović Mulahuseinović

U prošlosti sam bio predsjednik “Mladi BiH” u Nizozemskoj, nevladine organizacije za mlade iz Bosne i Hercegovine koji žive u Nizozemskoj. U okviru ove NVO radio sam u komisiji za evropske integracije Bosne i Hercegovine organizirajući nekoliko sastanaka u našoj ambasadi u Hagu i konferenciju u Evropskom parlamentu u Briselu”, kaže Pervan.

On ističe da je oduvijek bio mišljenja da je upravobosanskohercegovačka dijaspora motor naše domovine.

“Zato sam od prošle godine aktivan u Pokretu Snaga domovine kao koordinator za Nizozemsku. Vjerujem da upravo bosanskohercegovačka dijaspora posjeduje kapacitete da pokrene prijeko potrebne reforme i pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o više od milion ljudi koji su u proteklih trideset godina dobili priliku da se razvijaju u različitim dobro organiziranim društvima i sa tim iskustvom mogu odigrati veliku, možda i odlučujuću ulogu u daljnjim evropskim integracijama Bosne i Hercegovine”, ističe Pervan.

On pojašnjava da bosanskohercegovačka udruženja u Nizozemskoj funkcionišu u velikoj mjeri putem svograda u krovnoj organizaciji “BHplatforma”.

“Krovnu organizaciju predvode mnogi predani predstavnici raznih bosanskih udruženja u Nizozemskoj, kao što su predsjednik Hamdija Draganović, Naida Ribić i Elvira Kapo. Pored ovih udruženja koja djeluju na društveno-kulturnom planu, postoji i mreža od deset džemata koji su veoma aktivni u okviru bosanske zajednice u Nizozemskoj”, ističe Pervan.

Na pitanje u kom će broju bosanskohercegovačka dijaspora širom svijeta glasati na ovogodišnjim izborima kaže: “Na to nije lahko odgovoriti. Preko web stranice eizbori.izbori.ba uspostavljen je novi sistem, po kojem se građani u inostranstvu moraju unaprijed online prijaviti.

Kao i svaki novi sistem, i ovaj sistem ima nedostatke koje nije uvijek lahko riješiti, tako da našPokret Snaga domovine održava intenzivan kontakt sa CIK-om kako bismo na vrijeme riješili sve tehničke probleme. Osim toga, postoje problemi sa, na primjer, podnošenjem dokaza o prebivalištu izvan Bosnei Hercegovine. Svaka zemlja ima različite opcije za pružanje takvih informacija. U Nizozemskoj, na primjer, za takvu dokumentaciju nemorate ići u općinu, ali možete koristiti digitalni ključ da brzo i besplatno pružite takve informacije.

Međutim, Bosna i Hercegovina nema takav sistem, pa je to prvo bilo potrebno objasniti. Pored toga, kasna imenovanja novih kadrova u CIK-u prouzrokovalo je da saradnici nisu uvijek u toku da je navedeni digitalni dokaz valjan i već dogovoren i zbog toga šalju odbijenice građanima koji žive u Nizozemskoj. Poslijedica je da naknadno moramo slati e-mailoves dodatnim objašnjenjem kako bi se ta odbijenica ispravila.

Ukratko, iako je digitalizacija neophodna, trenutni sistem registracije stvara prepreke brzoj i efikasnoj registraciji. Osim toga, mnogi građanikoji žive van zemlje neposjeduju bh dokumente, što čini proces registracije težim ili čak,za sada, nemogućim”, pojašnjava situaciju oko registracije Pervan, te dodaje:

”Predlažem da u naredne dvije godine ohrabrimonaše građane da tokom boravka u Bosni i Hercegovini odvoje vrijeme za podnošenje zahtjeva za dokumente naše zemlje. To će svakako olakšati registraciju za dvije godine tokom lokalnih izbora.

On je veoma optimističan, pa kaže:” Ovo je prvi put da je jedan organizovan pokret čiji je nazivPokret Snagadomovine, širom svijeta pokrenuo kampanju pomoći pri registraciji naših građana. Ovi izbori su, stoga, prvi korak i svaki rezultat koji sada bude postignut je korak u pravom smjeru.

Bio bih veoma ponosan kada bismo do roka registrovaliizmeđu 40.000 i 50.000 građana. S obzirom na broj stanovnika u dijaspori, ovo nije mnogo, ali je dobar prvi korak ka budućnosti. Kada uzmemo u obzir sve gore navedene primjere u kratkom vremenskom okviru koji smo imali ovog puta, ovo se može smatrati kao realan rezultat.”

Alden Pervan je, kako smo na početku istakli član akademskezajednice i on je kroz svoju specijalizaciju međunarodnog i evropskog prava odlučio da istražuje temu:”Ništavnost Dejtonskog mirovnog sporazuma”. U okviru Bosanske akademije nauka i umjetnosti uskoro će u Sarajevu biti promovirana njegova knjiga na engleskom i bosanskom jeziku čiji su recenzenti prof.dr. Suad Kurtćehajić i prof. Emir Ramić ( Institut za genocid, Kanada).

“Ovaj rad će služiti i drugim istraživačima širom svijeta da dalje istražuju ovu temu, ali, istovremeno, će poslužiti da postavimo i pitanje – kuda dalje?”, kaže Pervan.

Za kraj razgovora za portal Bhdijaspora.net Alden Pervan je uputio poruku za sve Bosance i Hercegovce, unutar i izvan domovine:„Razvijajmo zajedno državotvornu svijest kako bismo svoju domovinu mogli razvijati i podizati na višu razinu. Jedan od prvih koraka je preuzimanje odgovornosti pri registraciji i u oktobru olovkom pokrenuti pozitivne promjene u našoj domovini. Države se grade stoljećima, tako da ne možemo sve promijeniti u tri decenije a državotvornom sviješću možemo itekako definirati dugoročnu strategiju našeg društva.“

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.