Bosanac koji ima šanse ući u njemački parlament – Bundestag: “Lojalan sam BiH, bez obzira na pasoš”

Socijaldemokratska partija Njemačke – SPD, između ostalih, ima dva kandidata koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine – Jasmina Hostert i Adis Ahmetović koji po trenutnim analizama ulaze u njemački parlament – Bundestag.

Govoreći o razlozima ulaska u politiku, Ahmetović je rekao kako je sa 15 godina ušao u politiku kao mladi socijalista u Socijaldemokratiju, zato što, kako je naveo, socijalna politika nije bila dobra u kantonu u kojem živi.

“Sa Socijaldemokratijom sam želio da pravim bolju politiku za radnike. Bio sam predsjednik Mladih socijalista i sad sam predsjednik partije Socijaldemokratije u Hannoveru i najmlađi sam i prvi Bosanac u tome. Ta Socijaldemokratija je najveća organizacija u cijeloj Njemačkoj i sad sam kandidat za Bundestag. Vodim prema drugom kandidatu, tako da su dobre šanse za moj ulazak“, rekao je Ahmetović.

Ahmetović je rođen u Hannoveru, završio je Fakultet političkih nauka, a roditelji su rođeni u Bosni i Hercegovini – mama je iz Bosanskog Petrovca, otac iz Kladnja. Kako nam je ispričao, roditelji su se upoznali u Banjaluci za vrijeme fakulteta. Živjeli su u Kotor varošu do ‘92. godine, a on je rođen ‘93. u tom njemačkom gradu.

“Svake godine sam dolazio u BiH, sve do korone. Volim Bosnu, naučio sam bosanski jezik i bosanski mentalitet i kulturu, tako da sam jako lojalan državi. Nema veze gdje sam u Njemačkoj, uvijek radim istu politiku za BiH. Uvijek ću se zvati Adis Ahmetović i uvijek kažem sa velikom časti da sam iz BiH. Ostajem Bosanac bez obzira što imam njemački pasoš“, istakao je za N1.

Pitali smo ga da prokomentariše na koji način može raditi za BiH ukoliko uđe u njemački parlament. Kako nam je rekao, on je ekspert sam za vanjske poslove. Naveo je da svaki politički problem treba biti gledan globalno te da on želi da se njemački Bundestag više bavi sa Balkanom i BiH.

“Sada i Christian Schmidt (novi visoki predstavnik u BiH) dolazi u BiH, znam za njega, on za mene. Schmidt i Ahmetović u Bundestagu mogu dobro da naprave za BiH“, potcrtao je.

“Kao sin od Fuada i Dine Ahmetović sam ušao u politiku i uspio sam kao mlad, sa svojih 15 godina. Hoću da mijenjam nešto i za ljude koji dolaze iz druge nacije. Imam moju liniju i znam šta znam i šta ne znam i to je bitno. Ja sam lojalan, solidaran, imam tim iz cijelog svijeta koji živi u Hannoveru. Nijedne izbore nisam izgubio do danas“, kazao je.

Istakao je i da će izbori u Njemačkoj koji će se održati 26. septembra biti potpuno nova situacija, iz razloga jer kancelarka Angela Merkel odlazi nakon 16 godina.

“Sa tom ženom je lijepo raditi, jako je profesionalna i poznata u cijelom svijetu. Sada nešto novo treba da dođe i opcije Zeleni, CDU ili Socijaldemokrati sa Olafom Scholzom i mislim da će on pobijediti. 24 posto je prednost Socijaldemokratija i to je nakon 15 godina da mi opet vodimo. Scholz ima većina u Bundestagu“, rekao je Ahmetović.

“Olaf Scholz je političar koji ima veliku šansu da bude novi kancelar Njemačke. On je aktuelni ministar za finansije i cijeli svijet gledat će sad na Njemačku jer je bitno da Njemačka ima konstantu, da se zna je li dobar partner a sa Scholzom Evropa i BiH i cijeli svijet može očekivati da će imati konstantnog partnera koji zna šta radi i razumije šta kaže i razumije cijelu politiku u svijetu“, dodao je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.