Branislav Borenović jako surovo: “Pola sastanka je prošlo u slušanju plakanja SNSD-a i HDZ-a na izbor članova CIK-a”

Nakon sastanaka Interesorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva s direktorom OSCE-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava(ODIHR) Matteom Meccacijem, oglasio se predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), Branislav Borenović

“Pola sastanka je prošlo u slušanju plakanja SNSD-a i HDZ-a na izbor članova Centralne izborne komisije. Ja razumijem njihovu političku frustraciju, jer članovi CIK BiH nisu izabrani onako kako su oni navikli prethodnih godina i decenija. Njihova frustracija je tolika da su počeli da opterećuju svaki sastanak, sa bilo kim ko želi da pomogne da ova zemlja dobije savremen Izborni zakon, kojim će se omogućiti fer i pošteni izbori”, rekao je Borenović.

Borenović je rekao da, s druge strane, ni opoziciji nije drago što ima parlamentarna većina koja ništa dobro nije uradila u ovom mandatu od izbora 2018. godine.

“Ali to moramo prihvatiti kao realnost. Kao što je realnost i CIK BiH, izabrana u skladu sa zakonom i koja tako i treba da rad svoj posao, a što je već počela i to mnogo više nego prethodni sastav. Realnost je i da imamo većinu koja danas ucjenjuje cijelu zemlju usvajanjem budžeta za sprovođenje izbora. Dvije ključne riječi koje njih opisuju su: izgovor i ucjena”, istakao je Borenović.

On je dodao da su tokom današnjeg sastanka, po ko zna koji put, slušali izgovore većine za neuspjeh u donošenju izmjena Izbornog zakona:

“To slušamo godinama, pa i decenijama. Vladajuće strukture ne žele fer i poštene izbore i umjesto da to jasno kažu sve maltretiraju traženjem izgovora tamo gdje izgovora nema”, rekao je Borenović.

On se zahvalio ODIHR- u što je nakon prošlih Općih izbora dao veoma preciznu analizu, gdje su identifikovane izborne prevare, krađe, prijetnje, imenom i prezimenom naveli političare koji su ucjenjivali penzionere da moraju glasati za njih ili neće dobiti penziju, koji su ucjenjivali zdravstvene radnike platom ako ne glasaju za njih.

“U tom izvještaju je jasno navedeno da je prijećeno radnicima u Termoelektranama Gacko da glasaju za jednog kandidata i jednu stranku ili će dobiti otkaz. Govorilo se o pristrasnosti javnih servisa. To su zastrašujuće činjenice, ali je izvještaj vrlo precizan i svojevrstan je putokaz u kojem pravcu izmjene Izbornog zakona trebaju ići”, rekao je Borenović.

On je istakao da je izborna korupcija izvorište visoke korupcije koja uništava ovo društvo.

“Mi ćemo pobijediti, ali hoćemo da pobijedimo na fer i poštenim izborima i sa realnim rezultatima. A naša pobjeda otvara vrata borbi protiv korupcije, jer da su vladajući htjeli nešto po tom pitanju da urade, već bi uradili, otvara vrata za rješavanje ekonomskih pitanja: više radnih mjesta, bolje plate, rasterećenje privrede i na kraju, sve ukupno, da budemo zdravije, bolje, bogatije i naprednije društvo”, istakao je Borenović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.