Branislav Borenović na RTRS upozorio da ponašanje Dragana Čovića predstavlja prijetnju po ustav i državu

Gostujući u programu RTRS-a, predsjednik PDP-a Branislav Borenović pozdravio je jučerašnju odluku CIK-a BiH o raspisivanju izbora te ponovio da je opozicija više put insistirala na izmjeni Izbornog zakona budući da važeći zakon ima mnogo manjkavosti.

Pismo koje je odmah nakon objave odluke CIK-a Dragan Čović uputio međunarodnoj zajednici, vidi kao prijetnju izbornom procesu u BiH.

“Ja mislim da je to ozbiljna prijetnja po Ustav i po ovu zemlju.

Za 151 dan izbori će biti i građani će imati mogućost da olovkom izaberu kakvu budućnost ove zemlje žele, kojim putem da ide, primarno u interesu je Republika Srpska i naravno dejtonska BiH”, kazao je Borenović.

Ukoliko se Bakir Izetbegović i Dragan Čović ne dogovore, Borenović smatra da slijedi njihova krivična odgovornost.

“Mogu blokirati finansijska sredstva, to je onda krivična odgovornost, ako ne donesu budžet i budžetska sredstva za CIK”, istakao je Borenović.

Na pitanje o Čovićevoj najavi mogućnosti stvaranja treće administrativne jedinice unutar BiH, Borenović je gostujući u emisiji Telering kazao da je to prijetnja po ovu državu.

“Ja potpuno razumijem nezadovoljstvo jednog konstitutivnog naroda u Federaciji BiH.

Posmatrali smo sa strane i rekli ako se dogovore Bošnjaci i Hrvati u vezi izbora člana predsjedništva mi nemamo ništa protiv, prihvatamo”, kazao je Borenović.

Smatra da oni koji su bili neuspješni u postizanju dogovora oko izmjena Izbornog zakona nemaju pravo onemogućiti građanima RS-a da izraze svoju volju na izborima u oktobru ove godine.

Borenović je naveo i kako smatra da je problem zapravo pitanje funkcionisanja bh. entiteta FBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.