Braniteljica komandanta Dragana Vikića se oglasila: “Svih 30 godina on je svjestan da nije kriv, presuda je to potvrdila”

Bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragan Vikić oslobođen je optužbi prema prvostepenoj presudi za ratne zločine u Sarajevu, a njegova braniteljica Adna Dobojlić obratila se javnosti.

Građani okupljeni ispred Suda Bosne i Hercegovine dočekali su bivšeg komandanta ogromnim aplauzom uz povike “Bravo”, koji je nakon toga ubrzo i otišao iz dvorišta suda.

On je u prvostepenoj presudi oslobođen optužbe za komandnu odgovornost za ubistvo zarobljenika u Velikom parku u Sarajevu, u aprilu 1992. godine. Izricanje presude trajalo je skoro sat, a nakon toga je Dobojlić poručila kako je pravda zadovoljena.

“Ja sam ovo naravno očekivala jer sam sve vrijeme sudskog procesa znala da on nije kriv. Tako da pravda je zadovoljena u odnosu na Dragana Vikića”, rekla je ona.

Tokom iznošenja svojih završnih riječi u februaru, a što je trajalo četiri sata, Dobojlić je kazala da cijelo Sarajevo zna ko je ubio osam zarobljenika u Velikom parku, iako njihova tijela nisu pronađena.

Kaže kako bi Tužilaštvo trebalo da istraži imena ljudi za koje se pretpostavlja da su počinile ubistva.

“Velika je nepravda u tome što Tužilaštvo nije dokazivalo ko je to počinio. A Sud je dobro obrazložio prilikom izricanje presude da Dragan Vikić nema nikakvu komandnu odgovornost”, navela je ona – prenosi Klix.

Na kraju ističe: “Od početka, svih 30 godina, on je svjestan da nije kriv. Ova istraga se vodila kako se vodila i trebala je da ide u drugom pravcu. Čuli smo to čak i iz obrazloženja suda”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.