Britanski ambasador Matthew Field žestoko o najavama Milorada Dodika: “Nećemo dozvoliti cijepanje zemlje, niko ne može biti iznad zakona!”

Lider SNSD-a Milorad Dodik svakodnevno najavljuje da će vratiti nadležnosti entitetu RS, odnosno da će povući ljude iz RS-a koji su u Oružanim snagama BiH, Upravi za indirektno oporezivanje, Sudu i Tužilaštvu BiH… Najavljuje Dodik i osnivanje svoje vojske, carinske službe… Predstavnici međunarodne zajednice, kao i domaći zvaničnici, ovakve najave su ocijenili udarom, pa čak i cijepanjem BiH.

Povodom najveće političke krize sa kojom se suočava BiH od prestanka rata naovamo, oglasio se i britanski ambasador u našoj zemlji Matthew Field.

DA LI JE CHRISTIAN SCHMIDT ŽRTVOVAN NA SJEDNICI VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A, JER JE OHR U POTPUNOSTI IZOSTAVLJEN IZ TEKSTA USVOJENE REZOLUCIJE?

– Produžetak mandata EUFOR-a je dobra vijest za sve u BiH, s obzirom na njegovu važnu ulogu u zaštiti sigurnog i bezbjednog okruženja.

Ujedinjeno Kraljevstvo je svo vrijeme bilo u bliskom kontaktu sa visokim predstavnikom Schmidtom. Iako nam je žao što je visoki predstavnik bio spriječen da lično predstavi svoj izvještaj, generalni sekretar UN-a ga je svima dostavio, i on je bio veoma jasan u ocjeni trenutne situacije u BiH i rizika koje predstavljaju bilo koji pokušaji podrivanja državnih institucija. Ujedinjeno Kraljevstvo je dalo jasnu podršku visokom predstavniku i njegovom Uredu, te navelo razloge za potrebu kolektivnog odgovora svih onih prijatelja BiH koji žele da vide stabilnu i prosperitetnu budućnost zemlje.

Zajedno sa drugim ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ja sam javno pozdravio fokus visokog predstavnika na pitanja državne i vojne imovine. Ozbiljna saradnja svih političkih aktera je sada potrebna kako bi se pronašlo rješenje u interesu BiH i njenih entiteta – kaže Field za Oslobođenje.

NAKON OVE SJEDNICE MILORAD DODIK, ALI I DRUGI POLITIČARI IZ RS-A SU POJAČALI OMALOVAŽAVANJE VISOKOG PREDSTAVNIKA. KOLIKO JE NJEGOVA ULOGA U BIH ZAISTA OSLABLJENA NAKON DEŠAVANJA NA SJEDNICI VSUN-A?

– Prošlosedmična sjednica Vijeća sigurnosti UN-a ni na koji način nije oslabila poziciju visokog predstavnika, pravno ili politički. Upravo suprotno, podvukla je čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva i partnera istomišljenika, njemu i njegovoj ulozi. Fokus razgovora na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a je bio jasna i prisutna opasnost od politika koje predstavlja Milorad Dodik i predstavnici RS. U riječima našeg predstavnika: „Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti, stabilnosti, demokratiji, prosperitetu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Podržavamo građane Bosne i Hercegovine i njihove nade za mirnu i svijetlu budućnost.“

KO MOŽE ZAUSTAVITI MILORADA DODIKA U NAMJERA DA, KAKO ON KAŽE, “VRATI NADLEŽNOSTI” RS-U, ODNOSNO DA POVUČE RS IZ ORUŽANIH SNAGA BIH, UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BIH I DRUGIH INSTITUCIJA I USPOSTAVI SVOJU VOJSKU, CARINU, AGENCIJU ZA LIJEKOVE…?

– Ne postoji zakonski put za jednostrano povlačenje iz ovih državnih institucija, što je direktan pokušaj poništavanja do danas ostvarenog napretka. Ujedinjeno Kraljevstvo ovo smatra namjernim i opasnim pokušajem da se odvrati pažnja sa neuspjeha u poboljšanju životnih standarda i borbe protiv korupcije. Ovo djelovanje nije u interesu građana ove zemlje.

MOŽE LI BIH PREŽIVJETI OVAJ DODIKOV UDAR?

– Ja snažno vjerujem u otpornost BiH, njenih institucija i građana. Bosne i Hercegovine će biti.

DA LI, PO VAŠEM MIŠLJENJU, POSTOJE ELEMENTI ZA REAKCIJU PRAVOSUDNIH ORGANA, KONKRETNO TUŽILAŠTVA BIH?

– Niko ne može biti iznad zakona. Pravosudni sistem u cijelosti treba ispuniti svoju odgovornost prema građanima, primjenjivati zakon bez predrasuda ili pristrasnosti. Oni su ti koji u prvom koraku trebaju odgovoriti u slučajevima kršenja zakona ili neustavnih aktivnosti bilo kojeg nivoa parlamenta ili vlasti.

ZAŠTO JE, PO VAŠEM MIŠLJENJU, DODIK UOPĆE KRENUO U PRIČU O VRAĆANJU NADLEŽNOSTI?

– Ono što stalno viđam tokom mog mandata u BiH je da je političarima lakše stvoriti krizu i usmjeriti fokus na prošlost, ili pokrenuti osjećaj progona ili straha, nego uraditi teški posao poboljšanja životnih standarda i stvaranja prilika za sve. Taj težak posao bi trebao biti u fokusu svih izabranih predstavnika u ovoj zemlji, kao i kampanje za izbore naredne godine.

NEDAVNO JE ODRŽANA SERIJA SASTANAKA O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA BIH. POSTOJI LI NAČIN POMIRENJA ETNIČKOG I NACIONALNOG KONCEPTA U IZBORNOM ZAKONU?

– Izborni sistem treba predstavljati sve građane u ovoj zemlji.

Činjenica da postoji nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH podvlači potrebu da se poboljšanja implementiraju – to je odgovornost parlamentaraca. Sve promjene trebaju biti usklađene sa međunarodnim standardima, a diskriminaciju treba ukloniti.

To je teško izbalansirati sa zaštitama po pitanju raspodjele moći sadržanim u Dejtonskom sporazumu, ali uz pomoć stručnih institucija poput Venecijanske komisije, vjerujem da je to apsolutno moguće uz dovoljno političke volje i spremnosti da se radi u interesu svih.

MISLITE LI DA JE BIH I DALJE POTREBAN ETNIČKI KONCEPT VLASTI?

– Dogovori postignuti u Dejtonu su pomogli da se osigura 26 godina mira. Ali, kao što je i sam lord Ashdown rekao, Dejton je temelj, a ne plafon, i zemlja treba nadograđivati na taj temelj, približavajući se međunarodnim standardima. Implementacija presuda Sejdić-Finci i drugih je ključan korak.

KAKO BISTE VI PROKOMENTARISALI OPTUŽBE, PRIJE SVIH SNSD-A I HDZ-A, DA BOŠNJACI PRIČOM O GRAĐANSKOM MODELU ŽELE MAJORIZIRATI OSTALA DVA NARODA?

– Često čujem optužbe i kontra-optužbe od strane političkih rivala na račun drugih. Ja radije sudim na osnovu djela. Radu na bilo kojoj promjeni političke organizacije ove zemlje treba pristupiti u duhu dijaloga i onoga što je u najboljem interesu za sve.

POJAVILE SU SE I PRIČE DA ĆE VELIKE SILE PRIHVATITI STANJE NA TERENU I DOZVOLITI PODJELU BIH. HOĆE LI SE TO ZAISTA I DESITI? DA LI JE BIH ZEMLJA KOJA SE TREBA RASPASTI?

– Govoriću u ime Ujedinjenog Kraljevstva, iako vjerujem da to vrijedi i za sve druge partnere i prijatelje ove zemlje koji slično razmišljaju. Mi ne možemo i nećemo dozvoliti da bilo ko razjedinjuje ovu zemlju niti poništava do sada ostvareni napredak. Mislim da smo u proteklim sedmicama iz Londona, Vašingtona, Berlina, Brisela i drugih gradova čuli jasnu poruku podrške i predanosti ovoj zemlji i njenim građanima – zaključio je Field u razgovoru za Oslobođenje.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.