Britanski parlamentarac Bob Stewart uzburkao duhove kod Senada Hadžifejzovića: “Dejton 2 se može organizovati odmah!”

Globus Posljednje Vijesti

Zastupnik u Parlamentu Velike Britanije Bob Stewart večerašnji je gost u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

Kada se u selu Ahmići u aprilu 1993. godine desio masakr nad bošnjačkim civilima koji je iza sebe ostavio skoro 116 ubijenih stanovnika sela, Stewart je kao zapovjednik mirovne jedinice UN-a prvi ušao u Ahmiće, a snimci i svjedočenja njegovih vojnika koji su izvlačili ugljenisana tijela ubijenih mještana Ahmića, obišli su svijet.

U poslijeratnim godinama Stewart je postao čovjek koji će svjedočiti o ratnim dešavanjima tvrdeći da je u Ahmićima počinjen genocid.

Stewart kod Hadžifejzovića pokazuje pravu ljubav prema našoj zemlji.

“BiH je izvrsna zemlja i ljudi u toj zemlji su prošli kroz pakao!

Moji prijedlozi su puna podrška Dejtonu, puna podrška visokom predstavniku, još jedan sastanak međunarodne zajednice o tome šta će se činiti u BiH, te da Britanci trebaju biti spremni da rasporede svoju vojsku kako bi održali mir u BiH! Nemojte misliti da se stvari rješavaju samo politički!

Moj vozač je poginuo tokom rata u BiH prevozeći tri žene u bolnicu. BiH treba učešće međunarodne zajednice i to podrazumjeva uključenje EU, Rusije, Srbije, te Bošnjake, Srbe i Hrvate u BiH. Takav međunarodni skup nam treba što prije!

Dejton 2 se može organizovati odmah! Britanci nemaju samo historijsko učešće u BiH! Izgubili smo 57 vojnika pomažući BiH – naglasio je Stewart.

Leave your vote